Марс (неделя, National Geographic)

10 ноември 2018 | 23:11 Дачев
Начало на сезон 2 на минисериала "Mars" - нови 6 епизода.

Трейлър
 
Перспективата за Марс никога не е била по-осезаема. Някога тази идея била считана за чиста фантастика, но преди са се усетим, вече ще сме там... Продължава уникалният хибриден формат от редуващи се игрални и документални кадри, за да прогнозира какъв би бил животът на Червената планета, съдейки по случващото се на Земята днес.
 
Tози сезон изследва по-дълбоко границите между науката и индустрията в една изолирана и безпощадна необетована земя. Историята е свидетел на непрестанна борба за надмощие на човешките мотиви и интереси за финансовата изгода от една страна и изследванията от друга. Дали човеците ще разчупят оковите, след като се превърнат в междупланетна раса, или са обречени да повторят същите грешки и в новия свят?
 
Сега е представена историята пет години след събитията в края на сезон 1. Тогава видяхме успешната първа мисия до Червената планета, по време на която екипът на Международната научна фондация за Марс (МНФМ) успява да кацне безопасно и да постави началото на заселването там след сериозни премеждия. Сега годината е 2042-ра и МНФМ вече е установила действаща колония – град Олимп, – но организацията не е в състояние да финансира сама експедицията на Марс. Вратите на възможностите са се отворили широко за частния сектор. Това поражда напрежение между първите отдадени на мисията си учени и миньорите на ориентираната към печалба корпорация „Лъкръм Индъстрис“, което води до съвсем нови предизвикателства за всички на Червената планета.
 
Игралната част на сериала разглежда привидно обичайни теми от ежедневието: бременност, раздели, нови увлечения, епидемии, аварии, прекъсвания на електрозахранването, травми, спорт, хранене и общуване. Когато обаче те се случват в изолация на 54,7 милиона километра от Земята, откъдето няма изход, те са всичко друго, но не и обичайни. И докато отдадените на мисията учени (стъпили първи на Червената планета девет години по-рано) първоначално са обезпокоени от новите си съседи, някои скоро започват да проявяват разбиране и да общуват активно с „другите“. Животът на Марс  става по-интензивен, когато търсещите нов живот учени са хвърлени в смут от минното дело на „Лъкръм“. Домът им е сполетян от най-тежкия природен катаклизъм, първото марсианско бебе идва на бял свят и си отиват скъпи хора.
Актьорският състав на „МАРС“ се състои от познати лица заедно с няколко нови попълнения, сред които Джихей, Джеф Хефнър и Есай Моралес.
 
На документалния фронт, картини от настоящето прокарват паралели към бъдещи събития на Марс чрез разглеждане на някои от най-сериозните проблеми при последната граница на Земята – Арктика. Това включва цяла палитра от събития, които понастоящем застрашават живота на Земята и биха могли да ни връхлетят и в бъдеще, когато станем междупланетен вид: сондирането, глетчерното топене, покачването на морското равнище и епидемиите, които възникват с размекването на вечната замръзналост.
 
Експерти, спечелили прозвището „визионери“, отново ще превеждат аудиторията през премеждията и възможностите, откриващи се пред хората на Марс. Тази елитна група включва някои от най-големите имена в човешките изследвания, технологии, науки за околната среда и социални науки като Илън Мъск, изпълнителен директор на SpaceX, Елън Стофън, бивш директор на НАСА, Мичио Каку, физик теоретик и футурист, Кейси Драйър, директор на космическата политика в Planetary Society, Антония Юхаш, водещ петролен и енергиен експерт, и Наоми Клайн, автор на бестселъри, активист и отличен с награди журналист, изследващ климатичните промени.
 
В допълнение към визионерите, научните съветници на „МАРС“ придават значителна тежест и на игралната драма. В тази си роля Стивън Петранек, отличен с награди автор на „Как ще живеем на Марс“, Мей Джемисън, бивш астронавт на НАСА, и Робърт Браун, преподавател по аерокосмически инженерни науки в Университета на Колорадо Боулдър, направляват футуристичната история на Червената планета, като уверяват, че всичко се основава на реалността.
 
Режисьорите Стивън Крак и Ашли Уей се присъединяват към Еверардо Гаут за втория сезон. „МАРС“ е продуциран от Imagine Entertainment и RadicalMedia за National Geographic. От Imagine Entertainment изпълнителни продуценти са Брайън Грейзър, Рон Хауърд и Майкъл Розенбърг. От RadicalMedia Джъстин Уилкс е идеен създател и изпълнителен продуцент, а Джон Кеймън и Томи Търтъл са изпълнителни продуценти.
Дий Джонсън изпълнява ролята на изпълнителен продуцент и ръководител на шоуто с Таими Арвидсън и Мередит Колфърс, които са надзорни продуценти, а Джен Айзъксън е копродуцент.


ИЗБРАНО