„Ловци на храна“ в Македония

31 октомври 2018 | 11:05 Дачев
Chef Андре Токев и Събин Ранков показват рецепти от Вишница – тази неделя от 12:30 часа по bTV
 
В компанията на своя приятел и гид Игор, „ловците на храна“ ще потеглят в епизод 4 към град Виница. Македонецът по рождение ще признае, че е решил да дойде в България, за да учи актьорско майсторство и в противоречие с тенденцията за емиграция на запад, е решил да се премести на изток. По пътя те ще се насладят на гледката по устието на река Брегалница, ще разберат, че в района се отглежда ориз като основен поминък, а в подножието на Плачковица планина приготвят страхотна скара. 
 
Един от местните специалитети на Виница са кебапчетата на „гораните“ – македонските мюсюлмани, които ги приготвят от смес от овнешко и телешко месо. 
 
Игор ще запознае Chef Токев и Събин с Ванката и неговия прословут бюрек.
Потомственият занаят се предава от стари на млади, а техниката за дърпани кори си усвоява за около месец. Вариациите със сирене или месо са традиционна закуска за местните, а с кисело мляко се получава перфектна комбинация за силно начало на деня. Журито на MasterChef ще посети и седмичния пазар в центъра на града, за да си купи най-хубавия мак (или афион) в света, продукти за айвар и ориз за „лапа“. Той ще види и как се приготвя „македонската пица“ – „пастърмалия“ с мариновано месо. 
 
Майката на Игор – Весна -  ще покаже на Събин рецептата за традиционния македонска „лютеница“ и колко са важни детайлите за перфектната консистенция.
През това време Chef Токев ще се качи на първата югославска кола – Застава, за да стигне до късноантичната римска крепост Винишкото кале от IV-VI век. Специфичен за паметника е водопроводът от глинени тръби, с който са осигурявали вода на хълма, както и единствените в света раннохристиянски теракотни икони, използвани като фасада на сградите.
 
Chef Токев ще приготви за домакините си кекс с мак по рецепта на баба си, а Весна ще сподели, че използват подправката за приготвянето на сладкиши, баница и „лапа“.
 
Каква е историята с Тито и тракторите,  къде се провежда есенния празник на пастърмата, колко добър е Chef Токев в хлебарството и какво означава „павлак“ на македонски? Какви са приликите и разликите в рецептите за айвар в двете съседни държави, зрителите ще видят на 4 ноември 2018 г. по обяд.


ИЗБРАНО