”Беоулф: Завръщане у дома” от 14 септември по Epic Drama

28 август 2018 | 11:40 Дачев
Екранизация на легендата за един от най-великите литературни герои – Беоулф, по епичната саксонска поема "Беулф" с неизвестен автор от VIII век
 
Фентъзи поредицата в 12 части "Беоулф: Завръщане у дома" ("Beowulf: Return to the Shieldlands", Великобритания 2016 г.) ще дебютира на 14 септември от 22:00 ч. с два епизода.
 
Създаден от бившия дипломат Джеймс Дормър, автор и съавтор на дузина сериали (напр. "Медичите"), този изпълнен с екшън сериал се случва в митичните Шилдлендс - място очароващо и опасно, из което бродят както хора, така и фантастични създания. В същината си западен театър на действието от митичното минало на Британия, разказът се разгръща върху огромно платно, заснето сред изумителната красота на английския североизток.
 
В пилотния епизод Беоулф (в ролята - Кирън Бю) са завръща в Херот след години на скитничество като наемен войник, за да отдаде почит на вече болния пазител и тан на Херот - Хротгар (Уилям Хърт ), както и за да поправи някои неправди от миналото. Тогава, обаче Херот е нападнат от ужасяващото чудовище Грендл и Беоулф няма избор, освен да се бие с него и да го победи, като така печели благоволението на новия тан - Реда (Джоан Уоли, бившата съпруга на Вал Килмър), както и на цялата общност. Така започва личното пътуване на този могъщ, способен и малко самовглъбен мъж обратно към семейството и дома му. 
 
"Беоулф: Завръщане у дома" е сериал за кураж, предателство, отмъщение, вярност, власт, човек срещу пустощ и любов. Той изследва добро и зло, герои и злодеи. Отвъд подводните политически течения и лични вътрешни терзания, обаче, има опасност, тръпка и усещане за приключение, характерни за всеки голям уестърн. Епични битки, вълнуващи преследвания, нападения, празненства и сражения са в сърцето на обещанието, което дава това заглавие.
 
Джеймс Дормър:
“Още преди стотици години нашите предци са слушали историята за Беоулф, защото това е страхотна приключенска история – тя ги е плашила, вълнувала, карала ги е да плачат и да се смеят. Но те са продължавали да я разказват, защото в нея са разпознавали себе си и своите страхове. Като своеобразно огледало, тази история им е помагала да се самоопределят, а така – и нас. Изумително е, че имам възможността отново да я направя близка за по-широка аудитория – отново да им я дам. Да им дам шанс да видят себе си в нея.”
 
* * * * * * *
 
Epic Drama е достъпен в мрежата на операторите А1, Net1 (София), Телекабел (Пазарджик), Силистра ТВ, ТВ САТ КОМ (Асеновград) и Networx (Русе).
 
Българските кинозрители помнят филма на Робърт Земекис "Беулф" от 2007 г. с участието на Рей Уинстън, както и по-ранния филм "Беоулф" от 1999 г. с Кристоф Ламбер.


ИЗБРАНО