Денис Куейд за „Изкуството на измамата“

4 юли 2018 | 12:32 Дачев
На 64, Денис Куейд все още работи здраво! Един от последните проекти с негово участие е сериалът „Изкуството на измамата“ създаден като оригинална продукция за уеб канала на SONY Crackle.
Поредицата се излъчва в България по AXN White.
 
Освен работата си, Куейд е страстен голфър и отдаден баща на три деца. 
 
Кратко интервю по повод премиерата на сериала за България:
 
- В „Изкуството на измамата“ играете магнат в недвижимите имоти от Ню Йорк с амбиции в политиката. Звучи, като някого, когото познаваме.
 
Така е! Започнахме снимките два месеца преди Доналд Тръмп да обяви кандидатурата си за президент. Изведнъж се оказа, че героят ми и Тръмп практически говореха едно и също. Единствената разлика е, че в сериала никой не се хваща на думите ми, а всички знаем какво се случи в реалния живот. Харесвам тази роля. Героят ми е много е различен от мен. Обикновено аз съм от тези, които снимат в 2 през ноща облечен в тениска, но не и сега – сега съм милиардер! Нося прекрасни костюми, ходя на театър, ям в най-добрите ресторанти. Хубаво е да си милиардер!
 
- Подлагахте ли се на някакво обучение, за да се вмъкнете по-успешно в кожата на Сам Брукнър?
 
Не, не съм се подготвял за ролята. Тя ми пасна като ръкавица. Имах чувството, че вече познавам този човек, не съм правил проучвания или нещо подобно.
Сам харесва изкуството заради самото изкуство или за това, което може да му донесе като печалба?
Сам обича изкуството от цялата си душа. Има няколко неща в живота му, които обича с такава страст. Той вижда цялата красота в изкуството, но не би се поколебал да се раздели с поредното произведение за секунди ако то ще му донесе нещо и тук не става въпрос само за пари, той си има достатъчно. Влече го тръпката, той обожава играта.
 
- Смятате ли, че зрителите биха могли да научат нещо от сериала?
 
Не е ли винаги така? Всеки сериал разглежда тема, която за много хора е съвсем непозната. Ако му стане интересно, зрителят винаги би могъл да почерпи информация. Аз самият като зрител правя точно това. Човек се учи докато е жив.
 
- Сериалът разглежда света на високите залози в аукционните къщи, търгуващи с произведения на изкуството. Вие самия познавач ли сте?
 
Не бих казал, че съм познавач. По-скоро съм ценител. Обожавам изкуството още от гимназията. Първата ми любов в изобразителното изкуство беше Ван Гог.
 
- Известен сте с голямата си любов и към голфа. Чухме, че дори в Исландия сте намерили къде да играете?
 
Намерих, разбира се, но нека ви кажа за осмата дупка. Реката, която беше в близост преля и отнесе изцяло тревната площ. Това, което остана след нея, беше само гъста кал. За да отбелжат дупката, завързаха флагчето на пръчка, а самата дупка отбелязваха с камъчета и още пръчки.
 
- В „Изкуството на измамата“ залагате на малко на брой епизоди, които се излъчват наведнъж. Това като тенденция ли се оформя – актьорите да предпочитат този формат вместо сериалите с по 22 епизода в сезон, което всъщност е доста изтощително?
 
Да, така е. Заснемането на 10 епизода отнема горе-долу същото време, като да снимаш игрален филм. Така остава повече свободно време, а какво ще правиш с него си е твоя работа. Ще почиваш ли, ще подкарваш нови проекти ли, решаваш ти, но 10 епизода е много по-щадящ формат от както казахте 22, например.
 
- Това, че снимате за онлайн телевизия, освобождава ли ви от напрежението да гоните рейтинг?
 
Не! Винаги искаме да гоним рейтинг. За какво го правим в крайна сметка. Най-много искаме хората да ни гледат.


ИЗБРАНО