Евроспорт анализира предстоящия ”Ролан Гарос” 2018

18 май 2018 | 16:51 Дачев
В понеделник (21 май) започват квалификациите за втория турнир от Големия шлем за тази година – „Ролан Гарос“. Това издание на надпреварата е по-специално, тъй като преди 50 години именно на турнира в Париж се поставя началото на „Оупън ерата“ и тенисът се променя завинаги.
 
„Купата на мускетарите“, която ще очаква своя носител на централния корт „Филип Шатрие“ сега е много по-важна, отколкото изглежда на пръв поглед.
 
Рафаел Надал е решен да спечели невероятния 11-и трофей от турнира и отново да скъси дистанцията до Роджър Федерер, що се отнася до спечелените титли от Големия шлем. Новак Джокович ще опита да се завърне към най-добрата си форма, а Григор Димитров, Александър Зверев и Доминик Тийм отново са амбицирани да спечелят първата си титла от Шлема и да влязат в клуба на най-големите.
 
Кой от тях ще бъде най-щастлив след финала на 10 юни, ще разберем с преките предавания на Евроспорт.
Преките предавания на Евроспорт започват на 21 май с квалификациите, а същинският турнир стартира на 27 май. Всеки ден зрителите ще имат възможност да наблюдават "Ролан Гарос" в кабела на Евроспорт 1 и Евроспорт 2 от 12:00 до след 22:00, а в останалото време ще бъдат излъчени и множество повторения на най-интересните мачове за деня.
 
Матс Виландер и Барбара Шет отново ще анализират играта и ще канят интересни гости в своето студио, а българският коментаторски екип ще включва Николай Драгиев, Иван Чешанков, Никола Ибришимов, Явор Цветанов, Димитър Тренев и Юлиян Стаматов.
 
* * * * * * *
 
„Оупън Ерата” в тениса започва на „Ролан Гарос” през 1968 г. Настоящият сезон преминава под знака на 50-годишния юбилей на Откритите първенства по тенис, но надпреварата при мъжете на червените кортове в Париж по всичко изглежда, че пак ще бъде закрита за всички останали с изключение на 10-кратния шампион Рафаел Надал. 
 
Когато става дума за игра на тази настилка и особено във формат 3 от 5 сета, той е недосегаем. В цялата си кариера Рафа има 405 победи и само 36 загуби на червено, но във формат 3 от 5 сета има 104 победи и едва две загуби (79-2 на „Ролан Гарос”). (Б.а. тези данни са преди ¼-финалния му двубой с Фабио Фонини в Рим). Тези 2 поражения са срещу Робин Сьодерлинг на осминафинал в Париж през 2009-а и срещу Новак Джокович на четвъртфинал през 2015-а. На следващата година той изобщо не излезе в третия кръг срещу Марсел Гранойерс, но това е само „служебна загуба” в официалната статистика. 
 
Надал започна годината с отказване в петия сет на 1/-4-финалите на Откритото първенство на Австралия срещу Марин Чилич заради травма в дясното бедро. После бе принуден да промени плановете си и да пропусне турнирите в Акапулко, Индиан Уелс и Маями и така влезе в серия от осем турнира, в които се е оттеглил заради здравословни проблеми или изобщо се е отказал от участие. Съмненията за неговото състояние отново се появиха на дневен ред, но в началото на април Рафа се върна на корта с две победи с по 3-0 сета за „Купа Дейвис”, а после спечели за пореден път турнирите в Монте Карло и Барселона, при това без да загуби сет. Серията бе спряна в Мадрид, където Доминик Тийм го победи на ¼-финалите. Но какво от това? Австриецът спечели срещу Надал и в Рим преди година, но това бе единствената загуба на „Краля на клея” на неговата любима настилка през 2017-а (24-1). А когато двамата се срещнаха на полуфинал в Париж, резултатът беше повече от красноречив – 6:3, 6:4, 6:0 за Рафа. 
 
Колкото и невероятно да звучи, Рафа всъщност постави нови впечатляващи рекорди тази пролет. След споменатата загуба от Доминик Тийм във Вечния град испанецът не само, че няма поражение, но и не беше губил сет на червено и така навъртя 50 поред преди отново да отстъпи на Тийм, когото мнозина наричат „Следващия крал на клея” или „Принца на клея”. Така Надал прати в историята два рекорда – за най-много последователно спечелени сета на клей (36 на Илие Настасе от 1973-а) и на една настилка (49 на килим, на Джон Макенроу от 1984-а). 
По време на рекордната поредица един от най-трудните сетове, които Рафа трябваше да изиграе, беше срещу Григор Димитров в Монте Карло. Българинът отстъпи, но нямаше как да не бъде доволен от представянето си в турнира – полуфинал. След това отпадна на ¼-финалите в Барселона и загуби още първите си мачове след тежък жребий в Мадрид (от Милош Раонич) и Рим (от Кей Нишикори). Досега Гришо никога не е преминавал по-напред от трети кръг на „Ролан Гарос”, но за първи път ще бъде поставен между първите 4 на този турнир. Като №3 в схемата той стигна до ¼-финалите на Откритото първенство на Австралия през януари преди да отстъпи на Кайл Едмънд. 
 
Както и миналата година, Роджър Федерер пропуска целия сезон на клей, но този път в Париж няма да бъдат и Анди Мъри и Жо-Вилфред Цонга, а под въпрос е Хуан Мартин Дел Потро, който се контузи в Рим. Шампионът от 2016-а Новак Джокович все още е далеч от оптималната си форма, но показва напредък и с достигането на четвъртфиналите на Откритото първенство на Италия си осигури място между поставените на „Ролан Гарос”, което със сигурност е накарало мнозина от топ-тенисистите да отдъхнат с облекчение, че няма да го срещнат в първите два кръга. Стан Вавринка, победител в турнира през 2015-а и финалист от миналата година, няма спечелен мач откакто игра в София през февруари и продължава да има проблеми с лявото коляно. 
 
Александър Зверев е втори след Федерер в класацията по точки, спечелени само през 2018-а, а освен това взе и две поредни титли на червени кортове – в Мюнхен и Мадрид. Гигантът ще се опита да направи своя първи голям пробив в Шлема, тъй като досега има само един осминафинал – на „Уимбълдън” през 2017. Подобрение в играта се забелязва също при Кей Нишикори и Давид Гофен. Японецът победи Марин Чилич и Саша Зверев в Монте Карло и стигна до финала, после загуби първите си мачове в Барселона и Мадрид, но в Рим елиминира Григор Димитров в изключително драматичен трисетов трилър. Гофен пък стигна до ¼-финалите в три от 4-те турнира на червено, които изигра преди Париж. Не трябва да се подценяват шансовете и на Чилич, който е амбициран да стигне до финал и в този турнир от Шлема. Хърватинът направи това в другите 3, а миналата година бе спрян на ¼-финалите в Париж от Вавринка.  
 
* * * * * * *
 
При жените турнирът е много по-отворен и нищо чудно да се стигне до голяма изненада, както беше преди година, когато титлата взе Елена Остапенко от Латвия. Голямата новина е завръщането на Серина Уилямс в турнирите от Големия шлем. Тя роди момиче на 1 септември 2017-а и въпреки проблемите, възникнали покрай бремеността, изигра първия си мач като майка още на 11 февруари – на двойки със сестра си Винъс загубиха в първия кръг на „Фед Къп”. През март участва и на сингъл на турнирите в Индиан Уелс и Маями, но бе спряна съответно в трети кръг от Винъс и в първи – от Наоми Осака, която преди това спечели титлата в Индиан Уелс. 
 
„Серина ще играе на „Ролан Гарос” за да го спечели! Може ли да го стори? Серина може да постигне всичко. След като вече 6 години съм нейн треньор, аз съм още по-уверен в това. Тя се върна прекалено рано, но имаше нужда да почувства състезателната атмосфера и да осъзнае колко много работа трябва да свърши. Направихме програма, за да я върнем в топ форма и тя много бързо се подобрява във всяко едно отношение”, заяви Патрик Муратоглу, популярният водещ на рубриката „Треньорът” в аналитичното студио на Евроспорт „Гейм, Шет и Матс”. 
 
Серина Уилямс има общо 23 титли на сингъл в турнирите от Големия Шлем при рекордните 24 на легендарната австралийка Маргарет Корт. 36-годишната американка триумфира в Париж през 2002, 2013 и 2015-а. Последните 2 пъти Серина наследи на трона Мария Шарапова, която победи в мача за титлата през 2013-а. Тази седмица, на Откритото първенство на Италия рускинята затвърди впечатлението, че отново намира ритъма си и за първи път от 2015-а стигна до ¼-финалите в два поредни турнира. Преди това се класира за този етап в Мадрид, но загуби срещу Кики Бертенс (Хол). Маша, шампионка в Париж през 2012-а и 2014-а, обаче се изкачи в световната ранглиста и си спечели правото да бъде поставена на „Ролан Гарос”.
 
Първите 3 в класацията са Симон Халеп (Рум), Каролине Вожняцки (Дан) и Гарбинье Мугуруса (Исп). Халеп още няма титла от Шлема въпреки три изиграни трисетови финала, два от тях в най-големия турнир на червени кортове (през 2012 загуби от Шарапова, а през 2017 – от Остапенко, при това след спечелен първи сет). На Откритото първенство на Австралия през януари Симона пак беше на губещата страна и Каролин Вожняцки грабна първата си титла от Големия Шлем. И двете обаче не се представиха добре в началото на сезона на клей. Шампионката от 2016-а Мугуруса пък има само два спечелени мача в три изиграни турнира на тази настилка. 
 
По две титли на червено през 2018-а взеха Петра Квитова (Прага и Мадрид) и Елиз Мертенс (Лугано и Рабат), но особено внимание заслужават още Каролина Плишкова (титла в Щутгарт и полуфинал в Мадрид) и Кики Бертенс (триумфира в Чарлстън и игра финал в Мадрид). Така се оформя едно интересно каре от фаворити – две чехкини с мощни удари + Мертенс и Бертенс, които са от съседните Белгия и Холандия и са съответно 7-а и 11-а в класацията по точки само от тази година. Макар и без титла, но със силни изяви на настилката бяха още Каролин Гарсия (Фр) и Анет Контавейт (Ест). Сред отказалите се от участие са полякинята Агнешка Радванска (травма в кръста) и олимпийската шампионка Моника Пудж от Пуерто Рико.
 
По-рано през сезона Виктория Томова и Елица Костова тръгнаха от квалификациите и стигнаха до втори кръг на основните схеми, съответно в Истанбул и Богота. Вики дори направи отличен 3-сетов мач срещу шампионката на „Ролан Гарос” от 2009-а Светлана Кузнецова (Рус). Мястото им в ранглистта обаче означава, че те трябва да преминат през квалификациите и в Париж за да влязат в основната схема. 
Както винаги наградният фонд на турнирите от Шлема се увеличава всяка година. Този път в Париж ще бъдат раздадени 39,2 милиона евро, като шампионите при мъжете и жените на сингъл ще получат по 2.2 млн.


ИЗБРАНО