Албания и Черна гора в поредицата на bTV Репортерите

18 май 2018 | 13:28 Дачев
Документалният филм „На кафе с опашка“ на Рада Домусчиева за Албания - в събота, 19 май
 
Филмът с оператор Огнян Кръстев ще представи най-бързо развиващата се държава на Балканите след епохата на изолация по времето на Енвер Ходжа и държава-кандидат за Европейския съюз. Днес републиката, която се бори с огромна емиграция, разчита на еврофондове, за да изгради инфраструктурата си. 
 
Екипът на bTV ще покаже за какво се използват прочутите противоатомни бункери в момента. Ще разкаже и какви са опасностите, ако Албания не получи покана за ЕС, в какво се изразява турското влияние и в какви условия живеят българите от най-новото малцинство в Албания. 
 
Пред камерата ще застане и министър-председателят на Албания Еди Рама.
 
Как изглеждат съвременните албански пътища, какво означават старите традиции на кръвната клетва или отмъщение и какво означава да пиеш кафе с опашка – зрителите ще видят на 19 май веднага след bTV Новините в 19 часа.
 
* * * * * * *
 
Кристина Баксанова представя Черна гора с филма „Флирт на интереси” в неделя, 20 май
 
Екипът с оператор Борис Пинтев ще отведе зрителите в Котор – една от перлите на Черногорската Ривиера, любимо място на Холивудските звезди.  
Проследяват се причините за война между две от най-големите мафиотски структури в региона, в която жертви стават и невинни граждани в различни градове на Черна гора. Преди седмица жертва на атака стана и разследващ журналист на изданието „Вести”. Kакво е да отразяваш темата - разказват колеги от медията пред камерата на bTV. 
 
Поредицата от убийства през последните три години провокира граждански протести в страната, които попаднаха във визьора на Брюксел. Жители на Котор разказват как историята на двата клана пречи на туризма, а кметът посочва като по-голям проблем  опитите да бъде отменен мораториума върху застрояването на залива. 
 
Как един град на ЮНЕСКО попада в новините заради война между два мафиотски клана? Кой купува имоти по крайбрежието на Черна гора, кои чуждестранни  инвестиции са сред най-обсъжданите в страната и какво очакват черногорците от ЕС - на 20 май веднага след bTV Новините в 19 часа.


ИЗБРАНО