Първи награди ”Димитър Цонев”, Миролюба Бенатова с награда

11 май 2018 | 09:36 Дачев
Фондация "Димитър Цонев", създадена от децата на починалия през август 2016 г. журналист, раздаде вчера първите си награди. Те са в 3 категории - тв водещ, тв репортер и студент по журналистика. Победителите бяха избрани чрез тайно гласуване от управителния съвет на фондацията, като за водещ и репортер получават по 1000 лв и барелеф с лика на Димитър Цонев, изработен от скулптора Ставри Калинов, а в категорията за студент - 1500 лв и едногодишна стипендия по 100 лв на месец.

Водещ на церемонията в столичен хотел бе Цветанка Ризова.

Радина Червенова, номинирана от БНТ за централната емисия новини от 19.03.2018 г., получи отличието за водещ. Конкуренция й бяха Антон Хекимян (bTV), Николай Дойнов (Nova), Мартина Ганчева (Bulgaria On Air), Николай Кръстев (Bloomberg TV Bulgaria), Николай Лефеджиев (Европа) и Николай Панков (Скат).

Червенова пожела на младите студенти по журналистика да бъдат добри професионалисти, но и да останат приятели с колегите си, "каквито бяхме ние с Митко". Тя преотстъпи паричната си награда на студент, който бъде отличен на следващото издание на наградите.

Миролюба Бенатова взе наградата за репортер - за късометражния си документален тв филм "Разработка "Идиоти"", излъчен в предаването "Събуди се" на 24.09.2017 г. и озаглавен по названието, с което Държавна сигурност кръщава опозиционно мислещите земеделци през 50-те години на XX век. Те вярват в частната собственост - и в много други неща. Земеделците, последователи на убития Никола Петков, отказали да сключат "сделка с дявола" и да сътрудничат на ДС.
Бенатова се среща с тях и показва, че е било възможно да не си сътрудник на ДС и да живееш достойно - и как се живее по време на социализма като "враг на народа" и има ли любов по време на репресии.

Наградата бе приета от Даниел Чипев, главен изпълнителен продуцент на „Новини и актуални предавания“ на Nova, тъй като Бенатова не успя да дойде на церемонията. Освен нея, номинирани в категорията бяха Надежда Василева (БНТ), Стоян Георгиев (bTV), Димитър Димитров (Bulgaria On Air), Ани Балджиян (Европа), Наделина Анева (Канал 3) и Теодора Салагьорова (Скат).

Ето какво написа Миролюба Бенатова в своя профил в социалната мрежа:
"Историята за забранените хора, отказали сделка с Държавна сигурност, спечели наградата на Фондация "Димитър Цонев". Тези силни мъже от разработка "Идиоти", преживели затвор, репресия и забрана за нормален живот, са моя университет. Достойни хора. Срещата ми с истинското лице на страданието, в което най- много личи чистата съвест, ми даде кураж. Исках да не останат анонимно заличени от продуктите на подмяната. А техните разкази за методите за разправа и тормоз, за екзекуциите поръчани от Москва и подменената демокрация, днес са като приказка за настоящето.
Този документален филм е репортаж за днешните "килии", съсипани съдби, и затворени усти. Те ни показаха, че някога е бил възможен и достоен живот. Дано успеем да научим уроците им. Благодаря за наградата заради "идиотите" и тяхната лудост да останат нормални човеци
."

Предизвикателството за студент по журналистика бе да покажат "добрия българин" с 1-минутно видео. Награден бе екип от 9 студенти I и III курс в специалност "Медии и журналистика" на УНСС за материал, разказващ за възпитатели през очите на самите деца от дом. Освен общата награда, стипендията бе дадена на всеки един от екипа.
Общо 18 бяха видеата от студентския конкурс.

Наградите на името на Димитър Цонев се дават за качествена и обективна журналистика. В управителния съвет на фондацията са Десислава Цонева, Димитър Цонев мл., Цветанка Ризова, Уляна Пръмова, Венелина Гочева, Вяра Анкова, Росен Томов, Христо Мутафчиев и Любомир Стойков.



ИЗБРАНО