Петър Николов демонстрира чийзкейк със соев сос в MasterChef

15 април 2018 | 15:06 Дачев
Първият български представител в кулинарните Оскари "Bocuse D`Or" Chef Петър Николов приготвя десерт със соев сос
 
14-те останали хоби-готвачи ке бъдат изправени в понеделник пред избора да поемат риск или да играят на сигурно. Журито ще ги предизвика с два варианта на кутията на MasterChef. Тези, които изберат продуктите на сигурността – хляб, лимон, лук, спанак, пъстърва, чесън, яйца и рикота, – ще разполагат с 30 минути, за да приготвят шедьовър. Колегите им, готови да излязат от зоната на комфорт, ще разполагат с 15 минути повече, за да съчетаят интересни продукти със стабилна доза знания и креативност.
 
За следващото предизвикателство в кухнята ще влезе един от най-добрите професионалисти в България – chef Петър Николов. Той е първият български представител в кулинарните Оскари – Bocuse D`Or и жури на национално ниво, оценява и в Националната кулинарна купа на България, а същевременно е главен готвач в един от 5-звездните хотели в столицата ни. 
Той ще демонстрира на кулинарните гладиатори нестандартната рецепта за чийзкейк с шоколад, карамел, плодове и соев сос. Приготвянето на пандишпан с мача крие своите тайни зад привидно лесната техника, а ганажът, карамелът и ананасът със соев сос ще впечатлят хоби-готвачите с нетрадиционното решение и отличния вкус. 
 
Но когато дойде моментът да се разделят по двойки, да обединят сили и записки, за да повторят техничната рецепта само за 30 минути, иновативният десерт ще придобие други измерения. Защото двойката, която представи най-несполучливо ястие, ще отиде на дуел. Екипи от добре сработени части, перфекционисти и чистници ще мерят сили за високата оценка на журито и chef Николов, а най-добрите ще бъдат допълнително поощрени.
 
* * * * * * *
 
Двама хоби-готвачи ще се изправят един срещу друг в напрегната елиминация, която ще отнеме престилката и мечтата за титлата и наградите.
 
Предизвикателството пред тях ще бъде да превърнат манго в забележително ястие за 45 минути. Притеснени от ситуацията и амбицирани да впечатлят журито, те ще подходят по различен начин. Единият ще заложи на многокомпонентно ястие с пуешко и скариди, а другият – на деликатен крем в ефектна кокосова аранжировка.

* * * * * * *

Във вторник, в отборната битка хоби-готвачите ще са въоръжени със собствена стратегия и всяко звено в екипната работа ще бъде от значение. Гладиаторите ще се борят за имунитет и ще вложат креативност с основния продукт в кулинарията – брашното. В ресторанта на MasterChef ще влязат треньорите на „Гласът на България”. Журито пък (Андре Токев, Петър Михалчев и Лео Бианки) ще предизвикат двата отбора да приготвят тристепенно меню от предястие, основно и десерт, в които задължително да присъства брашно. Кулинарите ще трябва да представят впечатляващи порции в рамките на 60 минути, като се съобразят с условието, че на всеки 15 минути капитаните ще посочват най-слабия играч, от когото ще се лишат.
 
Отборът, който впечатли експертите, ще продължи борбата за имунитет в стрес тест. В кухнята на MasterChef ще влязат четирима души с безпогрешен усет да таланта – треньорите на „Гласът на България”, които ще демонстрират на гладиаторите любимите си ястия:
- Поли Генова ще представи крем „Дипломат”, чиято рецепта баба й е донесла от главния готвач в българското посолството във Франция;
- Камелия ще признае, че не може да готви, но пък обожава калкан с пюре от карфиол и салса от авокада и манго;
- Иван Лечев ще разкаже за пътуване до Бостън, където е опитал едни от най-добрите ребърца с бърбън барбекю сос;
- Владимир Ампов-Графа ще сподели римски спомен за канелони с романтичен привкус. 
 
Хоби-готвачите ще трябва да приготвят по едно от ястията, като капитанът на отбора-победител ще разпредели задачите. Авторите на четирите най-сполучливи чинии ще продължат състезанието за имунитет. Музикантите ще вдъхновят готвачите, ще ги предизвикат да се „подмазват“ и ще ги успокояват, но в кухнята ще се възцари добро настроение и пълен заряд от креативизъм. 
 
Иван Лечев ще добави и още един подарък за кулинаря, който успее да се пребори за значката – бутилка вино с неговия лик и автограф.


ИЗБРАНО