Скорсезе ще прави ”Цезарите” в Италия по британски сценарий

12 февруари 2018 | 10:21 Дачев
По информация на вестник Гардиън, Мартин Скорсезе възнамерява да режисира сериала "Цезарите" ("The Caesars") в няколко сезона по идея и текстове на 65-годишния британския сценарист и продуцент Майкъл Хърст.
Хърст бе номиниран през 1999 г. за наградата на британската академия за сценария на "Елизабет" в киното, написа хитовите телевизионни сериали "Викингите" - който навлиза в шестия си сезон тази година с 90 епизода - и "Династията на Тюдорите" (2007 - 2010 г.).

В новия сериал, чиито снимки започват догодина в Италия, Скорсезе и Хърст ще се концентрират върху древноримските владетели в тяхната младост и жизненост. Началото на сюжета е свързано с възхода във властта на Юлий Цезар (102 - 44 г. пр.н..е.), като сценарият за пилотния епизод вече е готов заедно с общо изложение на целия първи сезон.
Плановете са за драма в няколко сезона, за разлика от едноименния черно-бял минисериал в 6 епизода "Цезарите" от 1968 г. на ITV, изградил образите на Клавдий, Тиберий, Агрипина, Калигула, Октавиан, Германик, Помпей и др.

Майкъл Хърст споделя пред изданието своето въодушевление да работи с един от най-изтъкнатите американски режисьори от края на XX и началото на XXI век. Филмите на Скорсезе са известни със своя реализъм и натурализъм. У него, според Хърст, има истинска страст към древните римляни и от дълги години желае да направи филм или сериал за тях. Скорсезе е разговарял с историческия консултант на Хърст - Джъстин Полард, за източниците на сюжета и за римската поезия, като разговорът се е провел частично на латински език. В лицето на Хърст, Скорсезе пък намира създател на филми с умението да превръща исторически факти в популярна драма.

Според сценариста, "Юлий Цезар е представян във филмите като мъж на средна възраст, борещ се с политически предизвикателства. Но той е бил невероятно интересен и амбициозен като по-млад! Ето това не сме виждали досега на екран. Повечето Цезари идват на власт, когато са млади - именно младите хора влагат енергия, жизненост и изобилие от нова култура. Има нещо удивително в това, че едно сравнително малко кралство се превръща в световен властник за много кратък период от време. Това не може да се случи с уморени възрастни политици и провалили се воини".

Запитан за актьорския състав, Хърст коментира, че разчита на Скорсезе. "Една от ползите да работиш с него е, че и актьорите искат да работят с него. Ще правим кастинг и за много млади актьори".

Драмата ще прави паралели със съвременността, посочва Хърст. "Миналото и сегашното са едно и също за мен. Това е непрекъснатост и се видя в Тюдорите и Викингите - днешните хора вече ги разбират." Без да се пише документален филм, корените на сюжета са в историята. "Но подобно на пиесите на Шекспир, той само започва с някакъв исторически факт. По-нататък е драмата. Не може да имате и двете едновременно.

За римляните има предостатъчно информация, казва Хърст - от съвременни изследвания до поезия. Но "дори съвременните анализи са неточни. Ако Вие и аз видим едно и също събитие, ще го опишем по различен начин. Всяка гледна точка е частична. Не съществува "чиста" история!"


ИЗБРАНО