„Плевен: Краят на войната. Началото на Европа” по БНТ2

9 януари 2018 | 16:28 Дачев
Първата премиера за 2018-а година от рубриката „Битките за Европа” на БНТ2 е документалният филм „Плевен: Краят на войната. Началото на Европа”.
13 януари, събота от 17:05 часа.
 
Преди месец тържествено бе отбелязана 140-та годишнина от освобождението на града. Историците продължават да изследват събитията край Плевен от периода на последната руско-турска война /1877 – 1878 г./, които променят хода не просто на войната, но са и съдбоносни за бъдещето на Европа. Не случайно събитията, свързани с обсадата на града са наречени от изследователите „плевенска епопея“, а сраженията влизат в историята като едни от най-значимите в европейската история от 19-и век.
 
В документалния филм зрителите ще имат възможност да видят портрети на легендарните военачалници, свързали имената си с битката край Плевен, игрални възстановки на историческите събтия и хроника на бойните действия, представена със съвременните средства на компютърната анимация. Продукцията е заснета в няколко европейски града, пряко свързани със събитията от нашата история - в дворците Ермитаж и Петерхоф в Санкт Петербург, в султанските сараи в Истанбул и в замъка Шьонбрун във Виена.
 
Екипът на филма, който е проучил множество исторически документи, представя неизвестни досега подробности от османските архиви, а Регионалният военно-исторически музей в Плевен предостави специално за продукцията уникалния си снимков архив от онези времена.

Режисьор и сценарист на лентата е Степан Поляков, главен оператор Момчил Александров, музиката е дело на Валери Пастармаджиев, режисьор по монтажа - Цветелина Василева, а изпълнителен продуцент – Вивиан Бояджиева.

Филмът „Плевен: Краят на войната. Началото на Европа”е съвместен проект на „Файв Стар Медиа Груп“ и БНТ.
 
* * * * * * *
 
Поредицата „Битките за Европа”, която разказва за легендарни исторически сражения, за велики стратези и военачалници, за модернизацията на оръжията и за събитията, променили живота на страни и народи се излъчва по БНТ2 и БНТ Свят. Много от историческите сюжети, за които разказват филмите, се изучават и днес в авторитетните военни академии и исторически факултети на престижните университети по цял свят. В ефира на обществената телевизия вече са показани повече от 20 епизода за значими исторически събития.
 
През януари и февруари предстоят премиери на филмите:
- „Битката на Героя и Предателя” - за сражението при прохода Арабаконак
и
- „Битката на Капитаните срещу Генералите” – за триумфа на българите при Сливница под прякото командване на княз Александър Първи.