21 ноември е Световен ден на телевизията

21 ноември 2017 | 11:29 Дачев
С резолюция на генералната асамблея на ООН, 21 ноември е обявен за Световен ден на телевизията. Включването на тази дата в календара на най-голямата международна организация е признание за нарастващото влияние на телевизията като важен фактор за формиране на обществените нагласи.
 
За поредна година Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), Асоциацията на търговските телевизии в Европа (ACT) и Асоциацията на радио- и телевизионните търговски къщи обединяват усилията си в отбелязването на Световния ден на телевизията.
 
БНТ в рамките на днешния ден ще излъчи 30-секунден видеоклип, продуциран от трите авторитетни европейски организации на телевизионните оператори, който ще бъде включен и в програмите на оператори в Европа, Азия, Канада, САЩ и Австралия.
 
Кампанията в социалните мрежи ще използва хаштаг #WeloveTV и #WorldTVDay.
 
* * * * * * *
 
Последните проучвания на EBU в 33 държави показват, че нивото на доверие в традиционните медии нараства в цяла Европа, тъй като хората все по-често поставят под въпрос истинността на това, което гледат и четат онлайн.
70% от участвалите в изследването вярват на информацията, получавана от телевизиите, а в 11 от изследваните страни телевизията все още е медията лидер на обществено доверие.
 
Световният ден на телевизията е обявен от ООН през 1996 година, а датата отбелязва първия Световния телевизионен форум, проведен под егидата на международната организация. Отбелязването му е признание за нарастващата роля, която медиите оказват върху международните процеси и огромната сила на аудиовизията за привличане на общественото внимание към важни за човечеството проблеми.
 


ИЗБРАНО