Киномаратон ”Междузвездни войни” по NOVA и Kino Nova

17 ноември 2017 | 21:14 Дачев
В три поредни седмици по филмовия канал "KINO NOVA", започвайки от тази събота - 18 ноември, ще се излъчат епизоди от космическата кага "Междузвездни войни", а на 9 декември по NOVA ще видим Епизод VII "Междузвездни войни: Силата се пробужда" (2015 г.).
 
Маратонът ще подгрее зрителите за Епизод VIII, който тръгва по кината на 15 декември под заглавие "Междузвездни войни: Последните джедаи". Първите шест филма бяха излъчени веднъж по Нова телевизия от февруари 2008 г., след това от bTV Cinema (февруари 2010 г.) и от bTV (от септември 2011 г.).

* * * * * * *
 
На 18 и 19 ноември от 21.00 ч. по KINO NOVA телевизионните зрители могат да видят два филма от космическата сага, променила историята на киното.
В "Невидима заплаха" утре вечер (разпространен в кината у нас през септември 1999 г. под заглавие "Star Wars епизод I: Невидима заплаха" и повторно разпространен през февруари 2012 г. в 3D-ремастерирана версия под заглавие "Междузвездни войни: Епизод I Невидима заплаха 3D" - бел.ред.), култовият режисьор Джордж Лукас отвежда киноманите назад във времето, когато Дарт Вейдър е 9-годишното момче Анакин Скайуокър, а Оби-Уан Кеноби е решителен млад джедай. 
 
В "Клонираните атакуват" тази неделя (кинозаглавието е "Star Wars: Епизод II Клонираните атакуват" от март 2002 г. - бел.ред.) действието се развива 10 години след събитията в първата част. Предстои голяма битка в защита на републиката, в която участват армия от клонинги, граф Дуку и още много фантастични същества.
 
Седмица по-късно, на 25 и 26 ноември, третата и четвъртата част на поредицата превземат кабела на KINO NOVA отново от 21.00 ч.
В "Отмъщението на ситите" ("Star Wars Епизод III: Отмъщението на Ситите", май 2005 г.) републиката е пред падение и от пепелта се въздига новата галактическа империя, а Оби-Уан и учителят Йода са принудени да се крият. 
 
На принцеса Лея пък ще се наложи да изпрати сигнал за помощ, който достига до обикновено селско момче – Люк Скайуокър в четвъртата част на сагата "Нова надежда" ("Междузвездни войни: Епизод IV - Нова надежда", 1977 г., в България през април 1982). Момчето се заема с тежката задача да помогне на бунтовниците, а негови съюзници са мъдрият Оби-Уан Кеноби, самонадеяният Хан Соло, преданият Чубака и дроидите R2-D2 и Си Трипио.
 
Любителите на сагата могат да гледат "Междузвездни войни: Епизод V - Империята отвръща на удара" (1980 / 1984) и "Междузвездни войни: Епизод VI - Завръщането на джедаите" (1983 / 1986) съответно на 2 и 3 декември 2017 г. по KINO NOVA. В събота предстои решителна битка в галактиката – уменията на Люк Скайуокър са подложени на тест в битка на живот и смърт срещу самия Дарт Вейдър. В неделя смелият джедай предприема трудната борба за освобождаването на Хан Соло, негов спътник е принцеса Лея, а бунтовниците се съюзяват с племената на Еуоките, за да продължат битките с имперските сили. Кулминацията настъпва с финалната атака над втората и недовършена "Звезда на смъртта", а изходът от битката определя съдбата на цялата галактика.
 
* * * * * * *
 
За финал, на 9 декември от 20.00 ч. NOVA ще излъчи премиерно (за телевизия) и последния Епизод VII от фантастичната поредица – "Междузвездни войни: Силата се пробужда".
 
В лентата от 2015 г. в империята се появява нова заплаха, а Лея Органа и съпротивата се впускат в търсене на джедая Люк Скайуокър. Всички сили се обединяват, за да се унищожи новото супероръжие, което е заплаха за новата република.

С този филм бе поставено началото на нова трилогия, съставена от епизоди 7, 8 и 9 (излизащ през 2019 г.). Наскоро бе обявено, че след 2020 г. ни чака следваща трилогия под режисурата на Райън Джонсън.


ИЗБРАНО