”Фаталните 5 градуса” в Темата на NOVA, неделя

28 септември 2017 | 14:38 Дачев
Репортерът Николай Василковски се изправя лице в лице с един от най-сериозните глобални проблеми в търсене на възможни решения
 
16 от годините след началото на новото хилядолетие са с рекордно високи средни температури. Последната – 2016-а – е третата поред рекордно топла година с годишна температура 1 градус над средната за XX век.
 
1 градус звучи пренебрежително малко. Според прогнозите на науката, ако средната температура на планетата се увеличи с един градус, това означава 10% по-тежка суша в горещите райони на Земята и 10% повече дъжд и наводнения в умерените ширини. Това води след себе си 15% спад в реколтата и до 400% по-сериозен риск от горски пожари.
 
"Реално, към днешна дата, вече нямаме никакъв избор! Или ограничаваме замърсяването на атмосферата - или сме обречени!", коментира авторът на Темата на NOVA Николай Василковски.
 
Как ще изглежда нашият свят, ако човечеството продължи да съществува, както досега? Задава ли се един по-различен апокалипсис?
Темата на NOVA ще търси отговор на тези въпроси, заедно с български и световни учени. За да покаже възможно най-точния образ на планетата, при условие, че глобалният термометър отброи фаталните 5 градуса.
 
Тази неделя, 1 октомври 2017, в 19.20 ч. (веднага след централната емисия новини и преди X Factor).


ИЗБРАНО