Извънредни предавания по bTV тази събота: Голямото чистене

15 септември 2017 | 16:57 Дачев
Лицата на bTV стават изнесени водещи; извънредни новини съобщават междинни резултати
 
Централната емисия на bTV Новините и предаването „Тази събота и неделя” ще имат изнесени водещи в деня на голямото почистване в кампанията „Да изчистим България заедно”. Топ репортерите и лицата на медийната група ще предават на живо, докато чистят десетки кътчета в цялата страна. 
 
Инициативата е подкрепена от президента на България Румен Радев и доброволци от неговата администрация.
 
Зрителите на bTV ще се събудят в 8:00 часа в събота с Марияна Векилска и други лица от екрана с директно включване от паркинга на телевизията. От там ще тръгнат два автобуса със служители на медията и приятели, за да отидат до Арабаконашкия проход и да почистят крайбрежието на язовир Бебреш и местността около паметника на Арабаконак и този на Димитър Общи.
 
По-късно през деня Диана Любенова и Жени Марчева отново ще дадат думата на Мариана Векилска в „Тази събота и неделя” за пряко включване от SPARK-фестивала в Южен парк, където Флориан Скала (главен изпълнителен директор на bTV) ще напомни защо е важно за медиите и бизнеса да бъдат социално отговорни. 
Поли Генова, Графа, Андрей Арнаудов и ударният екип от „Бригада Нов дом” също са мобилизирани в парка. Орлин Павлов и звезди от очаквания догодина сериал „Скъпи наследници”, участници от трите сезона на MasterChef и други популярни лица от екрана ще покажат стряскащо замърсени зони в парка, които ще изчистят собственоръчно.
 
Антон Хекимян от "Тази сутрин" влиза в екипа на съботно-неделния сутрешен блок с включване от Борисовата градина заедно с лицата от спортната редакция на bTV, за да разясни правилата на първото издание на кампанията, което има и състезателен елемент.
 
Десислава Стоянова от "Преди обед" ще дава пример на група ученици, с които заедно ще обходят алеите на парка, за да съберат всичко, което някой друг е оставил да замърсява природата. След като приключат работата, децата ще се забавляват с Инспектор N-Joy и празника на радиото под мотото „Отново на училище” - от 11 ч. на Лятната сцена в Борисовата градина.
 
От центъра на Варна ще се включат на живо MasterChef Божана Кацарова и Петър Киров, за да покажат, че ги бива не само в готвенето, но и в чистенето. В тяхната компания ще бъдат министърът на спорта Красен Кралев и кметът на Варна Иван Портних, както и курсанти от Висшето военноморско училище. Отново оттам, в живо включване, специализиран отряд водолази ще демонстрира как се чисти морското дъно.
 
Историческата акция на екипа на bTV на прохода „Арабаконак” ще започне с живо включване на Биляна Гавазова и едно от любимите лица на телевизията и настоящ  Директор „Новини, актуални предавания и спорт” – Венелин Петков. Нагоре по 16-километровото трасе до паметника на загиналите в битката при Арабаконашкия проход, Петър Нанев ще включи пряко кметовете на Ботевград и Горна Малина, за да разкажат за историческите събития в околността.
 
* * * * * * *
 
Първи резултати от напрегнатото състезание по чистота зрителите на bTV ще получат в 15:45 часа в извънредна емисия новини. Иван Георгиев ще съобщи данни за броя доброволци, които са се включили в деня на голямото почистване, както и броя на зелените точки, отбелязани на картата на кампанията. 
 
В централната емисия на bTV Новините водещата Лиляна Боянова ще замени комфорта на най-високотехнологичния нюзрум в България с импровизирано студио на открито в Южен парк, откъдето ще даде и първи данни за количеството събрани боклуци в цялата страна.
 
Репортажи от вълнуващи места в България, където стотици хиляди доброволци се изправят пред тонове боклук и изненадващи находки, се очакват във всички емисии на bTV Новините на 16 септември 2017 г.
 
* * * * * * *

Екипът на bTV и приятели запретва ръкави за историческа акция на 16-километрово трасе от язовир Бебреш по продължението на прохода Арабаконак – най-голямата до този момент в историята на кампанията „Да изчистим България заедно”.
 
Тази година си спомняме три големи повратни събития от историята на България, случили се в района на Арабаконашкия проход. Отбелязваме 145 години от Арабаконашкия обир, организиран от Димитър Общи, против волята на Васил Левски (състоял се на 22 септември 1872 г.), 140 години от  битката при Арабаконашкия проход – на 3 декември 1877 г. Орханийската османската армия прави неуспешен опит да проведе настъпателни действия в помощ на обсадената в Плевен Западна османска армия. Спомняме си и за атентата срещу цар Борис III, извършен на 14 април 1925 г.
 
За да възродят паметта за съдбовните събития от региона, служителите на bTV заедно с местното население от двете страни на Арабаконашкия проход запретват ръкави да изчистят всички боклуци от мястото, което тъне в забрава. 
 
Акцията ще подкрепят и стотици доброволци и тежка почистваща техника от общините Ботевград и Горна Малина.
 
Лица на bTV и други звездни посланици на кампанията ще чистят още и на любими места за отдих в столицата.
 
* * * * * * *
 
За първи път денят на голямото почистване ще се състои през есента, за да се възпрепятства негативното въздействие, което оказват върху околната среда затрупаните под снега отпадъци  след активния туристически сезон.
 
Всеки желаещ да се включи в кампанията, може да провери най-удобното и близко място на сайта на кампанията в секция „ТУК ще чистим”: daizchistim.bg/kade-da-se-vklychish. Всички акции от този списък за обезпечени с чували и ръкавици, както и с извозване на отпадъците.
 
Малки инициативни групи – семейства, компании от приятели или задружни съседи, които се самоорганизират да чистят в кварталната градинка или друга неголяма,  е нужно да се снабдят  с чували и ръкавици и да се уверят, че събраните отпадъци са бъдат оставени в близост до контейнери и кофи за смет, за да се ускори извозването им през следващите 2 дни.
 
След 16 септември кампанията ще продължи с амбициозната цел да се постигне трайно решение на проблема със замърсяването
 
* * * * * * *
 
Състезателен елемент:
 
В края на годината участниците в различни категории ще се борят за  титлата „Чиста игра”. Всяко изчистено и маркирано на картата място на 16 септември се брои за точка. Всяка добра практика, споделена на картата на кампанията, която елиминира боклука по интересен и различен начин след деня на голямото почистване,  също носи актив на състезателите. Основна цел е да се отбележат най-много зелени точки на картата на кампанията.
 
Категориите, в които ще се състезават участниците са: индивидуален участник, детска градина, училище, компания/организация, област.


ИЗБРАНО