„Тайните на световния рекорд на 100 м.“ - видео

2 август 2017 | 11:20 Дачев
Броени дни преди началото на най-очакваното лекоатлетическо състезание за годината – Световното първенство в Лондон, Евроспорт създаде за феновете уникалното видео „Тайните на световния рекорд на 100 м.“, поставен от Юсейн Болт (Usain Bolt) на 16 август 2009 г.
 
Вижте го (3:13 мин.). 
 
Новата серия от поредицата “Sports Explainer” е посветена на историческото бягане на олимпийския стадион в Берлин, в което в пряк дуел във финала на 100 м. се изправиха американецът Тайсън Гей (Tyson Gay) и ямайската атлетическа икона.
 
С помощта на уникална виртуална реалност и коментари на бивши лекоатлети, треньори и спортни специалисти, Евроспорт направи анализ на ключовите моменти от състезанието, разделени на три фази: „Старт“, „Максимална скорост“ и „Финал“, в които се разглежда поведението и позицията на телата на двамата.
 
„Тайните на световния рекорд на 100 м.“ от вчера се излъчва по Евроспорт, както и в социалните мрежи и дигиталните платформи на телевизията като прелюдия към прякото излъчване на Световното първенство по лека атлетика, което започва на 4 август.
 
* * * * * * *
 
Повече за видеото:
 
На 16 август 2009 г. най-очакваният финал в мъжкото бягане се превърна в легендарно събитие, което ще остане завинаги в историята на леката атлетика. Олимпийският стадион в Берлин бе арената за финалния спринт на 100 м. за мъже на Световното първенство по лека атлетика, който германските медии кръстиха „Дуeлът“ заради знаменитото съперничество между Гей и Болт.
 
Видеоклипът е част от продуцираната от Евроспорт поредица “Sports Explainer” и разглежда поведението на телата на Болт и Гей - какво дава предимство на ямаеца още на старта. До момента, в който и двамата достигат максималната си скорост, става ясно как Болт става все по-бърз и се движи с все по-уверено темпо, докато скоростта на Гей постепенно започва да намалява.
 
С приближаването до финала, във видеото се анализират позициите на телата на двамата. Технологията показва как Гей губи скорост заради свалянето на коляното си, докато Болт вдига високо своето и това му позволява да поддържа по-добра скорост.
 
Юсейн Болт не само печели златния медал, но и подобрява собствения си световен рекорд, финиширайки с време от 9,58 сек. (предишен рекорд 9,72 от 2008 г.), докато Тайсън Гей остава втори с 9,71 сек.


ИЗБРАНО