Журналистическо разследване за наркотрафик в затворите

1 август 2017 | 10:20 Дачев
Репортерът Росен Цветков достига до данни за изнудване и смъртни случаи в бургаския затвор
 
Серията журналистически разследвания в ефира на bTV изкарва наяве схеми за трафик на наркотици в бургаския затвор с участието на ръководството на затвора. Снощи зрителите на "bTV Новините" вече видяха втора част  на поредицата, в което пред камерата застана Жоро Парсата - бивш затворник - и 74-годишната му майка Руска, които заедно внасяли дрога в затвора.
 
В серията ексклузивни разговори, пред микрофона на Росен Цветков застана и Малката Рижа – Симеон  Стоянчов, свързан с Петър Низамов - Перата.
 
По следите на наркотрафика репортерът достига и до други измами, сред които изнудване на затворници да дават свидетелски показания, търгуване с т. нар. награди – почивка от затвора и други. Изпод нечистите схеми излизат и трупове. Смъртен случай на затворник отпреди няколко месеца повдига сериозни съмнения за връзка с различни интереси, свързани с каналите за наркотрафик.
 
Името на Димитър Желязков - "Митьо Очите" - също изплува в разследването.
Информацията е на bTV.
 
* * * * * * *
 
Гена Трайкова, главен редактор „Новини”, каза по повод разследването:
„Това е един от множеството журналистически пробиви на bTV през последните години. За нас е важно да не подминаваме историите, които разкриват злоупотреби и престъпления. Нашите репортери продължават да обръщат дневния ред, да показват нещата под повърхността и да не спират пред нищо, за да дадем на зрителите истината, която други се опитват да потулят”.
 
С Росен Цветков разговарят бивши и настоящи затворници и техните близки. Пред камерата на bTV застава и директорът на бургаския затвор – Бранимир Мангъров, чиято кола беше запалена преди няколко месеца. Дали палежът има общо с работата му в институцията, Росен Цветков не се притеснява да попита.
 
Основната цел на журналистическото разследване, според информацията от bTV, е да стигне до ръководството на затворa – знаят ли служителите на високо ниво за случващото се, а и дали не печелят ли от това. 
 
Разказът на Росен Цветков продължава тази вечер в централната емисия на "bTV Новините" с темата "можеш ли с пари да си купиш отпуска или награда в затвора".


ИЗБРАНО