Римски черепи, келти и инки по Viasat History

13 юли 2017 | 12:09 Дачев
Мистерията на римските черепи
Събота, 15 юли, в 21.10
1 епизод x 60 мин.
Оригинално заглавие: The Mystery of the Roman Skulls
 
През 2012 г. и 2015 г. по време на инженерна работа по "Кросрейл" в Лондон са открити човешки черепи. От 19-век насам стотици черепи са намерени в града - това е една от най-интригуващите загадки на археологията му. В документалната поредица ще срещнем изследователи, археолози и други специалисти, за да научим какво показват изследванията им и възможните обяснения на тези находки.
 
Инките: Господари на небесата
От събота, 22 юли, в 20.55
2 епизода x 60 мин.
Оригинално заглавие: The Inca: Masters of the Clouds
 
С водещ археологът и експерт по Южна Америка д-р Джаго Купър "Инките: Господари на небесата" ще изследва произхода, постиженията и същността на империята на инките. Джаго пътува от планинските части на Еквадор до бреговете на езетото Титикака; от брега на Тихия океан до върховете на Андите, за да покаже как е функционирала забележителната империя. 
 
Как инките са овладяли и обработвали територията си, за да произвеждат храна за милиони. Как уникалният им архитектурен стил се е разпространил на континента. Как са построили удивителна мрежа от пътища, за да свържат градовете в империята. И как срещата им с испанците води до катастрофа. "Инките: Господари на небесата" показва богатата и завладяваща история на една от най-впечатляващите цивилизации в историята.
 
Мистериите на кралските убийства
От четвъртък, 27 юли, в 22.00
6 епизода x 60 мин.
Оригинално заглавие: Royal Murder Mysteries
 
Впуснете се в изследване на тъмната страна на историята с "Мистериите на кралските убийства". Завладяващата поредица в 6 части разкрива истината зад някои от най-известните нерешени убийства в кралските семейства на Русия, Германия, Кения и Великобритания. 
 
Жертви и злодеи ще дефилират още веднъж на сцената на историята и увлекателните възстановки ще пренесат зрителите в пъстрия свят на величествени замъци, смели рицари, кралици-девици и могъщи крале, всеки от които крие своите тайни. Във всеки епизод експерти ще съчетават историческия контекст с модерни техники за разследване на престъпления, за да разгадаят тайните на тези древни случаи.
 
Епизодите, всеки четвъртък, от 22:00: 
 
1. Загадката на Романови
2. Принц Албърт Виктор и Изкормвача
3. Крал Джордж V  - милост или смърт? 
4. Лудвиг – лудият крал на Бавария
5. Загадъчната смърт на граф Ерол
6. Херцогът на Кент: трагедия или предателство?

* * * * * * * *

Историята на жените през 17 век - блудници, домакини и героини
Маратон на трите части на 16 юли, неделя, от 16:50
Всеки вторник, от 18 юли, от 22:00
 
Работа и забавление. Луси Уорсли изследва живота на някои от най-забележителните жени на тази епоха, включително писателки, артисти, пътешественички и учени.
 
Келтите: кръв, желязо и жертвоприношения
Всеки вторник, от 18 юли, от 23:50
 
Варварите на древния свят. За римляните и гърците келтите са били диваци! А дали пък не са били воини с голямо въображение?! Произходът им остава загадка хилядолетия. Това е изумителната им история.


ИЗБРАНО