Генка Шикерова разследва санаториумите

18 юни 2017 | 08:27 Дачев
Тази вечер в 19:30 ч. - "Темата на NOVA" след новинте: схема за усвояване на пари по клинични пътеки
 
Болници за рехабилитация са на челните места по усвояване на пари по клинични пътеки. Зад схемата стои депутат от управляващите, заместник-председател на комисията по здравеопазване, а негов парламентарен съветник по здравните въпроси е синът му. 
 
Преди няколко месеца разследване показа как организирани автобуси возят пенсионери на море за сметка на здравната каса. Тази седмица Темата на NOVA ще покаже и кой стои зад тази схема.
 
* * * * * * *
 
По необясними причини, преди няколко години здравната каса вдига цените и обемите на клинични пътеки, които и към онзи момент са печеливши. Прави впечатление, че частни санаториуми работят приоритетно именно по тези клинични пътеки. Осигуряването на максимална заетост носи печалба. „Хората и особено пенсионерите са доволни, защото са бедни и защото достъпът им до лекар е превърнат в лукс от държавата. Качеството на лечението в тези болници се поставя под съмнение от одитиращите“, е коментарът на автора на материала Генка Шикерова.
 
„Първото нещо, което прави най-голямо впечатление, е бързото развитие на тези болници - две от тях в рамките на две години са повишили бройката на леглата си с по 200 отгоре“, коментира медицинският одитор Емил Велчовски.
 
„Второто, което ни направи впечание е, че въпросните болници осигуряват плътна заетост на леглата си.
 
Третото е, че 90-92% от дейността им се заплаща по НЗОК.
 
А най-фрапиращ е размерът на положителния финансов резултат.“ 
 
* * * * * * *
 
Как се печели от санаториуми за сметка на данъкоплатците? Защо едни пациенти са изгодни, а други – не? Възможно ли е на едно болнично легло да лежат едновременно двама души или пък месецът да е от 36 дни? Отговорите на всички тези въпроси, ще научим в Темата на NOVA.


ИЗБРАНО