Документален филм за художника Димитър Гюдженов

26 май 2017 | 15:02 Дачев
Филмът на Елена Димитрова "Димитър Гюдженов. Той нарисува българската история" ще има своята тв премиера по TVT на 3 юни 2017 г. - събота, от 14:00 и от 20:00 ч.
 
Документалната лента е посветена на един от най-популярните български художници от ХХ век и намира мястото си в рубриката на телевизията за арт туризъм. В нея ще видим специалното участие на проф. д-р Марин Добрев, които ще ни преведе през дългата творческа съдба на този творец, чиито картини са неизменна част от българските учебници и христоматии по история. 
 
Понеже е имал слабост към най-силните моменти от нашето минало, проф. Гюдженов е увековечил, например, образите на Цар Симеон Велики, както и моменти като събранието на Оборище или боевете при Шипка по време на Руско-турската война.
 
Димитър Гюдженов (1891 - 1979) започва да рисува като военен художник в щаба на Осма пехотна тунджанска дивизия, като от този период са картините му „Обоз на път“, „През Морава“, „Вълчи ями“, които днес се съхраняват във Военно-историческия музей. Стремежът му е в тях да изобрази същността на военните събития неразделно от живота на обикновените войници.
 
Между 1920 г. и 1933 г. Гюдженов преподава в Художествено-индустриалното училище, по-късно преименувано на Художествена академия, където е професор. Сред неговите ученици там са Стоян Венев, Петко Задгорски и Страхил Титиринов. През 1925 г. рисува първите си картини на историческа тематика, която после ще заеме основният жанр в цялото му творчество. Други жанрове, в които Гюдженов твори, са битовата живопис, пейзажът и портретът.
 
* * * * * * *
 
Елена Димитрова е сценарист, режисьор и продуцент на този филм, редактор е Мариета Ангелова, оператор и автор на монтажа е Димитър Димитров, а музиката е дело на Михаил Шишков.


ИЗБРАНО