Тв проект набира от младежи идеи за Левски

22 май 2017 | 17:47 Дачев
От днес, 22 май до 10 юни 2017 г. ще се формират ученически екипи, които ще изследват малко познати или забравени факти, документи, истории и разкази за Апостола на свободата, случили се в техния град.
 
Проектът е озаглавен „Левски в моя град“ - кампания на екипа на „По света и у нас“ на БНТ.
 
Проявилите интерес младежи (10 - 18 г.) могат да кандидатстват за участие в кампанията на e-mail: levski@bnt.bg. Екипът на проекта ще се свърже с всеки, чиято писмена идея бъде одобрена.
Видеоклип на кампанията (33 сек.).
 
* * * * * * *
 
Инициативата насърчава младежите да изследват българската история и да представят резултатите от работата си в ефира на обществената медия. Проектът е насочен към всички млади хора на възраст от 10 до 18 години, с подчертан интерес към делото  на Васил Левски, от чието рождение на 18 юли 2017 година се навършват 180 години. 
 
В основата на идеята, която провокира изследователския дух на ученици от цялата страна, са директорът на дирекция “Информация“ Даниел Чипев и изпълнителният продуцент и водещ на „По света и у нас“ Надя Обретенова. 
„С тази кампания искаме да обърнем внимание на по-малко известните факти за Левски и да проверим има ли истина зад легендата. Но не само това - новата поредица е още един проект на новинарския екип, с който искаме да привлечем младите зрители, предизвиквайки тяхното любопитство“ – заяви Даниел Чипев.
„Вярваме, че днешните младежи имат нужда от това да следват героични примери от българската история. Такъв беше и примерът със Стилияна Параскевова. 14-годишното момиче, ушило българското знаме, което вече влезе в училищата като урок, написан от същия екип на БНТ.“ – допълва Надя Обретенова. 
 
Изследователската част на кампанията "Левски в моя град" ще продължи от 10 юни до 18 юли 2017 година. Младежките екипи ще работят с редактора на „По света и у нас“ Весела Смилец, която ще бъде техен ментор, а за консултант ще бъде привлечен изтъкнат български историк.
 
Всеки ученически проект ще бъде заснет и излъчен в праймтайма на БНТ1 в навечерието на годишнината на Васил Левски. 
 
Кампанията на БНТ се реализира в рамките на Националния календар за честванията на 180-годишнината от рождението на Васил Левски, с подкрепата на Министерството на културата.
 


ИЗБРАНО