Хакерска група заплаши американските телевизии през Туитър

29 април 2017 | 19:18 Дачев
Хакерска група под името "The Dark Overlord" ("Тъмният повелител") е успяла да източи новия сезон 5 на сериала “Orange is the New Black” на Нетфликс, създаден по биографичната книга "Оранжевото е новото черно: Моята година в женския затвор" (2010 г.) на Пайпър Кърман, която е и съсценарист на тв поредицата. Сезонът трябва да тръгне в САЩ през юни.

Групата иска от Нетфликс неоповестена сума пари, като в противен случай щяла да пусне сериала онлайн. В изявление от стрийминг услугата се казва, че "сигурността на продуцентско студио, използвано от няколко големи телевизии, е компрометирана" и че "по проблема работят съответните правоохранителни органи". Според запознати, един от тези органи е ФБР.

Шефът на "Нетфликс" Рийд Хейстингс наскоро съобщи, че компанията му вече има повече от 100 милиона абонати и че инвестира 1 милиард долара за развиване на мрежата в чужбина.

* * * * * * *

В туита от днес на хакерите се казва: "Кой е следващият в списъка? Fox, IFC, Nat Geo и ABC. О, всички ние ще се забавляваме много! Повече няма да си играем игрички."

Според блога Torrentfreak, посветен на пиратството, от "Тъмният повелител" вече са успели да се сдобият с копия на още заглавия и от други медийни компании. Засега обаче, от ABC, Fox, IFC и National Geographic не коментират. Все още не е известно кои техни програми се контролират от хакерите и дали няма повече засегнати телевизионни мрежи.

"Torrentfreak", цитирани от "Варайъти" смятат, че компрометираното студио за ADR (automated dialogue replacement) се намира в Лос Анджелис и името му е "Larson Studios". Ако първоначално атаката изглеждаше насочена специално срещу "Нетфликс", то вече се очаква по-дълъг списък от жертви. В друго съобщение на хакерите се казва, че "и другите компании от американската развлекателна индустрия не трябва да се изненадват, ако започнат да получават в мейлите си искания за скромни суми за интернет".

Според източник на Variety, обект на интерес към National Heographic може да е вторият сезон на "Breakthrough", продуциран от Рон Хауърд. Този канал заедно с Fox са собственост на 21st Century Fox, а ABC е собственост на Disney. IFC е притежание на AMC Networks.


ИЗБРАНО