От Варна до “Ковънт Гардън”: Мартин Георгиев

21 април 2017 | 17:19 Дачев
Музикалното му дарование се проявява още от петгодишна възраст, когато започва да свири на блок флейта, на ударни инструменти и на пиано. А първият му авторски концерт се състои в Градската художествена галерия в родната Варна, когато е едва на шестнайсет и успехът му го мотивира да продължи в композиторското поприще.
 
Не спира и любовта му към маримбата - като солист перкусионист той е лауреат на 15 награди от наши и международни конкурси.
 
Днес Мартин Георгиев вече е световно признат композитор и диригент, работил с водещи световни музиканти и оркестри, сред които Симфоничния Оркестър на BBC, Лондон, Брюкселската филхармония, Симфоничния Оркестър на Лондонската Кралска Академия, Националния оркестър на Белгия, Оперния Театър на Бенджамин Бритън и много други. От 2013 година талантливият българин е асистент диригент на Кралския балет в Кралската Опера Ковънт Гардън. Докторската си дисертация в Кралската музикална Академия в Лондон защитава с изследване на иновативна композиционна техника, наречена „морфираща модалност”.
 
Какво представлява морфиращата модалност, каква естетика и смисъл носи съвременната симфонична музика, какви инспирации крие светът на операта зрителите на ТВ1 ще разберат от самия маестро Мартин Георгиев в новото издание на “Анфас” тази събота, 22 април 2017 г. от 20:30 ч.
 
Повторения на предаването с гост Мартин Георгиев гледайте на 23 април, неделя от 10.30ч., сряда, 26 април от 21.00ч., четвъртък 27 април от 18.30ч. и на 29 април, събота в полунощ.


ИЗБРАНО