Гари Синийс: извадих късмет

11 април 2017 | 11:59 Дачев
Гари Синийс за новия сериал „Престъпни намерения: Зад граница“ и за фондацията му, посветена на ветераните инвалиди от войните
 
Холивудската звезда от „Форест Гъмп“ (1994, номинация за "Оскар"), „Аполо 13“ (1995), „За мишките и хората“ (1992), „От местопрестъплението: Ню Йорк“ (2004 - 2013) изпълнява ролята на Джак Гарет – следовател с 20-годишен опит във ФБР, оглавяващ елитна група от профайлъри. Този път те са се посветили изцяло на престъпления, които засягат американски граждани извън територията на САЩ.
 
Кратко интервю с актьора по повод ролята му в „Престъпни намерения: Зад граница“ и благотворителната дейност, която развива от дълги години.
 
* * * * * * *
 
Какво е да се преместите от света на „От местопрестъплението“ в друг гигант в криминалните сериали - „Престъпни намерения: Зад граница“?
Извадих голям късмет с „От местопрестъплението“. Докато пътувах по света и минавах през всички тези различни държави, с радост откривах колко популярен е сериалът навсякъде. Хората очакваха с нетърпение всеки нов епизод, така че когато се появи идеята да се преместя в друг успешен франчайз, определено бях заинтересован. Силно се надявах публиката да иска да ме види и в друг сериал, не само в „От местопрестъплението“.
 
Колко си приличат Джак Гарет и героят Ви от „От местопрестъплението“?
Постигнах голям успех с „От местопрестъплението: Ню Йорк“ в продължение на девет сезона. Мак Тейлър беше страхотен герой, с огромно удоволствие се вмъквах в кожата му. И той е следовател – изключителен професионалист и това е сходното между двамата герои. В телевизията много често можете да срещнете персонажи служители на реда, чиѝто живот е пълен хаос - всички тези ужаси и човешки драми, с които се сблъскват ежедневно в работата се отразяват на живота им извън нея – често са с по няколко развода и преминават през огромна болка в личния си живот. С Джак Гарет искахме да покажем различен поглед  – човек, който умее да балансира между работата и дома, въпреки бруталния мрак, в който трябва да функционира всекидневно.
Моят герой е женен за ученическата си любов и двамата имат голямо семейство с шест деца. Допада ми факта, че сериалът представя семейния аспект в живота на отдадено на работата си ченге по този начин. Това, че той е в състояние да се прибере в къщи след изключително тежък случай, върху който е работил на другия край на света и да не пренесе нищо от това у дома си, за мен е чудесна гледна точка, защото показва, че подобен баланс не е невъзможен. В къщи той е любящ съпруг и баща, който се грижи за съпругата си и отглежда децата си с любов и разбиране.
 
Какво е чувството да изиграеш тези истински стожери срещу престъпността?
За мен е истинско удоволствие да играя тези герои. Те се изправят пред невероятни предизвикателства, случаи, хора и събития и мисля, че сме страхотни късметлии, че някой наистина върши тази работа в реалния живот. Привилегия е да имаш възможността да пресъздадеш света на тези герои и да покажеш на толкова много хора, колко опасен и ценен е трудът им и какви изключителни професионалисти са.
 
Чрез фондация „Гари Синийс“ Вие помагате и се грижите за военните ветерани и техните семейства от дълги години. Какво Ви мотивира за тази работа и за създаването на фондацията?
Това е работа на пълно работно време за мен. Създадох фондацията, за да можем да направим повече. Посветих голяма част от времето си на различни благотворителни акции. В моето семейство има ветерани още от Първата световна война, така че за мен нещата водят началото си още от там. Започнах да работя с ветерани от войната във Виетнам през 80-те, а през 94-та изиграх ветеран от виетнамската война във „Форест Гъмп“. След тази роля започнах да работя отблизо с Американската асоциация на военните инвалиди, а след атаките от 11 септември 2001 навлязох дълбоко в дейности, подкрепящи нашите войници в Ирак и Афганистан. Собствената си фондация създадох през 2011-та.


ИЗБРАНО