Филм-портрет на художника Николай Кашев по БНТ2

24 октомври 2016 | 07:06 Дачев
В поредицата на БНТ2 „Съвременници“, днес ще бъде излъчен филм-портрет на художника Николай Кашев
 
На 24-ти октомври 2016, понеделник от 21:30 часа зрителите могат да гледат филма „Зетьово вино“ на БНТ Благоевград, който разказва за един от най-тачените творци в пиринския край. 
 
Творби на Николай Кашев са притежание на колекции в Европа и отвъд океана. Негова творба, пейзаж на Коматиница, виси в кабинета на шефа на НАТО. 75-та си годишнина художникът отбелязва с поредната изложба, която може да бъде видяна в артсалона на БНТ Благоевград.
 
„С Николай Кашев се запознах през 1978 година и досега не спира да ме поразява неговата многоликост и автентичен колорит", разказва за своя герой журналистът Красимир Кушев, автор на лентата и сценарист на филма. - „Той е дългогодишен учител, почетен гражданин на Симитли, живописец и зограф, почетен председател на Винената партия, десетилетия наред е кмет на село Черниче, което се слави като селото с най-много заврени зетьове. Днес по заслуги е и председател на уникалното Дружество на заврените зетьове“.
 
Зрителите ще имат възможност да надникнат в ателието на Николай Кашев в пиринското село Сушица в подножието на живописните Коматински скали и във фамилната галерия в с. Черниче, която носи името на … Ботичели.
„Първо се запознах с картините на Николай Кашев и едва по-късно със самия него", споделя режисьорът на филма Валери Яков. - „Останах изумен, че платната са създадени от човек, който има зад гърба си 75 години живот. Творбите му впечатляват с изненадващия полет на въображението и носят младежка енергия“.
 
Филмът „Зетьово вино“ търси тайната рецепта, която запазва страстта към живота и умението да виждаш и пресъздаваш света в неговата очарователна пърстрота.
 
„Картините от различните му периоди са толкова разнолики, все едно са рисувани от друг човек. Впечатляващо е неговото умение да се развива непрекъснато, да търси нови изразни средства, нови форми, сюжети и впечатления. Неукротимата енергия се оказа част от делника на този мъж, който десетилетия е бил учител по рисуване и контакта с деца и млади хора го зарежда и го прави толкова витален.“ 
 
Документалният филм на БНТ2 „Зетьово вино“ бе представен пред публика миналата седмица в Симитли, а зрителите на БНТ2 ще имат възможността да се потопят в света на Николай Кашев довечера от 21:30 часа.


ИЗБРАНО