„Ловци на храна” тази неделя от 12:30 часа

20 октомври 2016 | 14:11 Дачев
В първия епизод chef Андре Токев и Събин Ранков тръгват към родното черноморие
 
Двамата кулинарни авантюристи ще се впуснат в първото си приключение като „Ловци на храна” тази неделя, 23 октомври, от 12:30 часа по bTV. Те започват  от Бургас търсенето на специфични месни деликатеси, технологии за производство и начини за приготвяне на всекидневни ястия
 
Но кулинарните им приключения няма да минат и без гафове, смях и нови приятелства. Колоритният Събин, с песен на уста, ще научи как се отглежда и обработва ориз в село Пищигово, област Пазарджик. След това Токев ще заведе помощника си в Бургаските солници, за да му покаже „каймака” на подправката – „цветето на солта”. Докато професионалният готвач обсъжда полезните свойства на хранителната добавка, така важна за човешкия организъм, Ранков ще провери ефекта от прословутите кални бани и лугата.
 
Андре също ще опита нещо ново в „Ловци на храна” - носителят на диплома Global Masterchef Degree ще лови риба за първи път в Ченгене скеле. Китното рибарско селище се намира близо до Бургас и е обявено за защитена местност с цел опазване на естествени местообитания на защитени и редки видове птици. Готвачите ще бъдат впечатлени не само от красотата на Странджа, достигаща морския бряг, но и от занаятчийските традиции на местните, поради които самите хора са обявени за културно наследство. Рибарите изработват сами лодките, мрежите и всички необходими такъми, произвеждат мед и готвят фантастично. 
 
Насред красивите канали на Ченгене скеле, Андре ще се запознае с ресторантьора Петьо, който ще го посвети в тайната на приготвянето на автентичната рибена чорба и традиционните "миди с ориз по бургаски". През това време Събин ще се заеме с организацията на риболовна екскурзия, в която професионалният готвач - под вещите инструкции на Шопа Сталин - ще усети тръпката да хване сам продуктите, с които ще готви. А за да бъде интересно и за домакините, шеф Токев ще предложи различна рецепта с почти същите съставки – ароматна леща с филе от чернокоп, зарган, сулка и барбун, гарнирана с печен часън и силикорния.
 
* * * * * * *
 
Каква риба има в Черно море през есента, защо калканът е на изчезване, на какво се дължи розовият цвят на солта и използват ли рибарите дрегер, преди да излязат в морето? 
 
Защо, според Андре, автомобилът трябва да бъде чист и подреден като професионална кухня, как ще се справи той с риболова и какви кулинарни хватки ще научи от домакините си – тази неделя по обяд!


ИЗБРАНО