Дженифър Конъли: равновесие работа - лично време

22 октомври 2016 | 07:54 Дачев
Двама носители на „Оскар” тази събота в „Като на кино”: актрисата Дженифър Конъли и режисьорът Иржи Менцел в откровени разговори с водещата Стаси Кара
 
22 октомври, 18:00 часа, bTV Cinema
 
Носителката на „Оскар”, 45-годишнвата американска актриса Дженифър Конъли говори за семейството си и актьорската си кариера: „Винаги съм се опитвала да имам баланс между работата и личното си време, за да оставам насаме със себе си, разказва актрисата. Намирала съм това равновесие по различни начини през годините. Когато бях малка и ходех на училище, това беше толкова важно за мен. Не само заради самото образование, но и за това да ме държи здраво стъпила на земята и да съм част от обществото – училището, компанията ми, приятелите и семейството”. 
 
Пред водещата тя споделя и подробности около последната си роля, редом до Юън Макгрегър и Дакота Фанинг в „Американска идилия”. Филмът, който е в кината у нас след седмица, разказва за живота на американска двойка - нейната съдба се преобръща, след като става ясно, че любимата им дъщеря Мери е фанатична тийнейджърка, способна на жестокост.
 
* * * * * * *
 
В студиото гост на водещата ще бъде актрисата Стефка Янорова ("Омбре", "Врабците през октомври", "Госпожа динозавър"), която ще разкаже за последното си международно признание за късометражния филм „Падаща звезда”. В него тя се превъплъщава в гневна, но все още изпълнена с любов майка.
Филмът е номиниран в своята категория за най-добър филм на 29-ите Европейски филмови награди (10 декември). Това стана ясно на официалната церемония по закриването (24 септември) на 22-ия фестивал за късометражно кино в Драма, Гърция.
 
Стаси Кара ще покаже на зрителите и какво се случи на събитието по повод 10-годишнината от филмовите награди „ЛУКС”, което тя посети като единствения български журналист в Европейския парламент в Брюксел. Ще си припомним и международните успехи на българските филми.
 
* * * * * * *
 
Ще видим и чешката легенда на световното кино Иржи Менцел в един човешки и приятен разговор със Стаси Кара. Той е в София по покана на фестивала CineLibri, на която представи и филма си "Служих на английския крал" (2006 г.) под новото фестивално заглавие "Обслужвал съм английския крал", съответстващо на превода на романа от 1971 г. на чешкия писател Бохумил Храбал. В главната роля е Иван Бърнев.
 
78-годишният носител на „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм - военната драма “Строго охранявани влакове” ("Ostre sledované vlaky" / "Closely Watched Trains", Чехословакия, 1966 г.) - си припомня моменти от култовите си филми, разказва за съпругата си и малките си дъщери.

През 1986 г. Менцел отново е на върха на световната слава с филма си “Селце мое, централно” ("Vesničko má středisková"), номиниран за Оскар, след кат ов продължение на пет години (1969 - 1974) има забрана да прави кино. “Чучулиги на конец” ("Skřivánci na niti"), направен през 1969 г., има премиера чак през 1990 г.



ИЗБРАНО