ТВ-дуел Цачева - Радев в ”Тази сутрин” на 20 октомври

16 октомври 2016 | 08:40 Дачев
От bTV днес обявиха телевизионен дебат между кандидата на партия ГЕРБ за президент - Цецка Цачева и кандидата на инициативен комитет за президент - Румен Радев

Медийният "дуел" ще се проведе на живо в студиото на сутрешния блок "Тази сутрин" на 20 октомври, четвъртък. Мотото на рубриката е "Петият президент - силата да избираш" - това е поредица от двубои, с които медията показва най-спряганите имена за поста на бул. Дондуков 2, какви са техните идеи и с какво биха искали да спечелят доверието на избирателите.

В продължение на 4 предизборни седмици се канят претенденти по резултати от социологическите проучвания в различни комбинации. Преди началото на всеки двубой се излъчват кратки видеовизитки на всеки претендент. Двубоят е в 3 рунда: "Национална сигурност", "Външна политика" и "Правомощията на президента".

Големият заключителен дебат с участието едновременно на 5 кандидат-президенти е планиран за 2 ноември (сряда) с водещи Антон Хекимян и Светослав Иванов. Самите избори ще се проведат на 6 ноември (неделя), а евентуалният балотаж - седмица по-късно, на 13 ноември.

Първият дуел в ефир се проведе на 11 октомври (вторник) между Красимир Каракачанов (издигнат от инициативен комитет на патриотични организации) и Трайчо Трайков (Реформаторски блок).

Ориентировъчният начален час на дуела Цачева - Радев на 20 октомври е 08:00. Водещ е Антон Хекимян.

* * * * * * *

Кандидатите за вицепрезидент – зрителите ще научат на 1 ноември от 17:20 ч. в ексклузивен телевизионен дуел с водещ Цветанка Ризова

* * * * * * *

Според социологическо проучване на "Галъп Интернешънъл", огласено на 14 октомври и проведено сред 998 души от 4 до 12 октомври, Цецка Цачева има 19.2% заявена подкрепа, а Румен Радев - 15.1%. На трето място е Красимир Каракачанов (7.2% подкрепа), следват Трайчо Трайков (5.2%), Ивайло Калфин (4.9%) и Веселин Марешки (4.7%). Татяна Дончева е с подкрепа от 2.7%, Пламен Орешарски привлича 1.3%. Резултатът от очертаващия се балотаж е непредсказуем.

Квадратчето "не подкрепям никого" е добра идея за 3.9%, няма да гласуват 10.6%. Не са решили или не са отговорили на въпроса от анкетата са 21.6%.

Според резултатите от това проучване, вероятните следващи тв двубои ще бъдат Калфин - Марешки и Дончева - Орешарски, но са възможни и други комбинации в зависимост от решението за участие на самите кандидат-президенти. Възможно е и никой от тях да не потвърди участие.

Близки са и резултатите на "Алфа Рисърч":

Цачева 29.3%
Радев 21.4%
Каракачанов 8.7%
Калфин 6.8%
Трайчо Трайков 5%
Татяна Дончева 4.5%
Веселин Марешки 3.3%
(Ганчев с малко над 1%, а Орешарски - с малко под 1%; квадратчето "не подкрепям никого" - 10.8%)

От bTV, NOVA и БНТ споделиха с TV.dir.bg, че конкретното планиране на други телевизионни изяви в кампанията е практически невъзможно, тъй като определянето на участници, дати и журналистически форми се случва в последния момент.
 



ИЗБРАНО