„Вълшебно лято“по 24 Kitchen: сладолед с бекон и яйца

31 юли 2016 | 11:03 Дачев
Тази есен двама от най-големите фенове на качествената и майсторски приготвена храна ще отпътуват за Лондон, където ще се потопят в магията на молекулярната гастрономия на едно от най-култовите места за подобно преживяване – ресторанта „Dinner by Heston”, притежаващ две звезди „Мишлен“.
 
Заведението е собственост на Хестън Блументал (Heston Blumenthal) - един от най-забележителните английски готвачи, звезда на 24KITCHEN, прочут по цял свят последовател на  течението „молекулярна гастрономия“. Хестън е главен герой в лятната програма на 24KITCHEN „Вълшебно лято“, която се излъчва всяка събота и неделя от 16:00 ч. Програмата представя три предавания на Хестън Блументал – „Хестън в търсене на съвършенството“, „Романтика с Хестън“ и „Чудеса с Хестън“.
 
Хестън Блументал е кулинарен експериментатор, който се стреми да открие нови методи, чрез които да стимулира сетивата на гостите си, като използва абсолютна прецизност при комбинирането на различни вкусове и аромати в храната, както и във визуалното й представяне. Той не спира да въвежда иновации в кухнята в търсене на съвършеното съчетание от вкусове. В процеса на приготвяне на ястията Хестън борави с нетрадиционни инструменти и материали като пинсети, епруветки и дори течен азот. Сред емблематичните му ястия са ордьовърът „Разтопи ми сърцето“ – сърце от бял шоколад, което се разтваря  щом се полее с мидено велуте, а вътре има стриди; ябълка от гълъбов пастет, гълъбов пай с живи гълъби, фалшива супа от костенурка, каша от охлюви и сладолед с бекон и яйца. Хестън се интересува от въздействието на храната върху различните сетива на човека. Той пресъздава различни исторически епохи, както и сюжети от приказки, създава емблематични ястия в огромни размери.
 
Блументал притежава няколко известни ресторанта, най-старият от които е „The Fat Duck“ /“Тлъстата патица“/ в Бъркшир с три звезди „Мишлен“. Това му дава пълна свобода да задълбочи изследванията си в областта на мултисензорното възприятие на храната. Той се интересува и от начините, по които консумацията на различни видове храна се отразява върху човешкия мозък - област, в която той работи в сътрудничество с учени. 
 
* * * * * * *
 
Шанс да бъдат сред избраните, които ще опитат молекулярната кухня на Хестън Блументал, имат всички фенове на 24KITCHEN, които се включат в новото лятно предизвикателство „Кулинарни магьосници“.
 
Играта е свързана с летния блок на Хестън Блументал, който 24KITCHEN излъчва всяка събота и неделя от 16:00 ч. Почитателите на кулинарните експерименти и молекулярната гастрономия могат да се включат в играта на официалната фен страница на канала във Фейсбук. Играта вече е активна и ще продължи до 28 август.
 
Механизмът за участие е изключително лесен. Желаещите трябва първо да се регистрират  с личния си фейсбук профил и да се запознаят с правилата на играта. Всяка седмица се задават по 4 въпроса, свързани с предаванията на Хестън Блументал  и с неговия специфичен стил на готвене – молекулярната кухня. Ако участниците в играта се затрудняват с отговорите, ще могат да намерят жокери в специално публикувани на сайта на 24KITCHEN статии по темата. 
 
Класираният на второ място в играта ще получи ваучер за двудневен готварски курс с един от най-добрите шеф-готвачи у нас - шеф Жоро Иванов от Гранд Хотел София. Също така, всяка седмица трима от участниците ще печелят подаръчни комплекти с марката 24KITCHEN, които включват престилка, бутилка за вода, дървена дъска за рязане и торба. 
 


ИЗБРАНО