Зад кулисите на ”Великата” и преди ”Распутин”

27 юли 2016 | 11:09 Дачев
Над 200 локации, над 300 перуки, шах от XVIII вeк, точни исторически копия на короната, роклите - и още...

Трейлър
 
Впечатляващ реквизит стои зад суперпродукцията „Великата“, която зрителите на Bulgaria ON AIR гледат всяка делнична вечер от 20:40 часа. Част от него са 30 ветрила, над 500 гирлянда, изкуствени цветя и плодове за украса на масите. Използвани 20 вилици, 20 лъжици и 20 ножа за императорската трапеза.
 
Част от приборите са взети назаем от Ленфилм, някои са използвани и в сериала на Владимир Бортко „Петър Първи“.
 
За героите в сериала са осигурени 200 броя глинени съдове: халби, стомни, гърнета с похлупаци, купии, чинии, 10 броя специално изготвени от стъклари гарафи и бутилки, 5 чаши с гравюри на Елисавета Петровна. Включени са и 100 плетени кошници, които се правели само наесен, а майсторите от Театралната академия ушили 200 кърпички и салфетки. Шахът, който използват персонажите, е от 18-ти век. Специално са отлети и 10 оловни войничета с височина 10 см за Петър Трети. Бижутерите са изработили над 100 монети. От тях 74 са сребърни, от различни държави, в това число руски, немски, френски; 40 златни монети с образите на Елисавете и Петър Трети.
 
От биволски косми са направени 20 перуки (майстор с много опит може да направи една перука за минимум 10 дни), а още 22 перуки са преправени. От екипа разказват, че перуките от биволски косми са много по-сложни за вчесване от перуките от човешка коса, защото космите са „непослушни“, твърди и стърчат в различни посоки. Съхранението на подобни перуки също е специфично – след снимките те се мият, поставят се на специална стойка и се оформят, а след това се поставят на манекен и върху им се опъва мрежичка. Общо в сериала са използвани над 300 перуки.
 
Короната на императрицата е точно копие на онази, с която е коронована Екатерина Втора. Теглото и е около 3 килограма, а изработката е отнела повече от месец. Скъпоценните камъни, които украсяват короната, са изработени и залепени на ръка. Майстор стъклар е изработил червения камък, който увенчава короната.
 
В Испания са поръчани 500 броя пушки, рапири, офицерски саби и шпаги за фехтовка. В Русия и Италия за проекта са ушити или наети 1000 дамски и 1000 мъжки костюма и 500 военни униформи. За всяка дамска рокля са използвани по 15 метра плат. Направени са и кринолини с размери 2 на 3 метра. Над 2000 чифта обувки и военни ботуши са поръчани или наети. Теглото на един костюм в зависимост от материята и изпълнението е между 7 и 10 килограма. Сватбената рокля, роклята и мантията за коронацията на Екатерина Втора са точни исторически копия, създадени по оригинални рисунки и кройки (консултант на проекта е историк от Ермитажа).
 
Специално за сериала са изработени и ушити спално бельо, одеяла, покривки, кожени ловни чанти, кожени папки, глобус за Петър III.
 
Гримьорите на сериала са ползвали за образци картини от 18 век. Отпечатани са 300 портрета от онази епоха, а гримирането е отнемало по час и половина за всеки снимачен ден.
 
За снимките на "Великата" са използвани над 200 локации от Санкт Петербург и Ленинградка област, между които Петропавловската крепост, Смолни, Ораниенбаум, Константиновския, Гатчинския и Воронцовския дворци и Екатериновия дворец в Пушкин. 
 
Последният епизод, който ще се излъчи у нас на 1 август 2016, е заснет през февруари 2015 в Санкт Петербург, Пушкин и Петерхоф.
 
* * * * * * *
 
Веднага след него, на 2 август, стартира още една суперпродукция по Bulgaria ON AIR – „Распутин“.

Трейлър



ИЗБРАНО