Кръводарителска кампания на БНТ от 27 юли

22 юли 2016 | 11:20 Дачев
„Дари кръв” с подкрепа от известни личности 
 
По инициатива на Българската национална телевизия, от 27 юли 2016 г. (идната сряда) стартира кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Варна и Плевен.
 
Проектът „Дари кръв” се осъществява съвместно с Националния център по трансфузионна хематология и Първа инвестиционна банка. 
 
* * * * * * *
 
С кампанията, организаторите целят да се популяризира доброволното кръводаряване, което може да спаси хиляди човешки животи. Водени от желанието да подпомогнат дарителството у нас, зад инициативата застанаха водещите на БНТ Аделина Радева, Спас Кьосев и Ути Бъчваров, актьорът Христо Мутафчиев, поп певецът Любо Киров, музикантът Митко Кърнев, сноубордистите Александра Жекова и Радослав Янков. Преди дни те заснеха емоционални видеоклипове, с които призовават хората от ефира на БНТ  да станат част от кръводаряването в България. Всеки от тях остави своето послание:
 
Аделина Радева, водещ на „По света и у нас”, БНТ1: „Даряването на кръв е доказателство за това колко сме близки, какви роднини сме всички ние тук на Земята и как можем с един елементарен акт да си помогнем.”
 
Александра Жекова, сноубордистка: „Вярвам, че човек трябва да дарява в живота си, за да получава. Дари живот! Не е страшно! Не е болезнено! Дори е полезно!”
 
Спас Кьосев, водещ на „По света и у нас”, БНТ1: „Кръводаряването е нещо красиво, даваш толкова малко от себе си, а даряваш толкова много на някого. Постоянно си казваме колко сме разделени, кръвта е нещо, което ни свързва.”
 
Христо Мутафчиев, актьор и председател на Съюза на артистите в България: „Преживял съм кръвоизлив и се убедих в това, че е необходимо да даваме повече от себе си. Животът е много кратък и неочаквано бързо свършва. Затова е хубаво, когато имаме възможност, да помогнем на някой друг. Дарете кръв!”
 
Любо Киров, поп певец:  „За мен тази кампания е много човешка. Да дадеш кръв – това означава да дадеш част от твоя живот на някой друг. Постъпвайте с другите така, както искате да постъпват с вас.”
 
Митко Кърнев, китарист и композитор: „Дарявал съм кръв в казармата, не е страшно! Мъжете ни боли, когато ни бодат, обаче каузата си струва.”
 
Ути Бъчваров, водещ на „Животът е вкусен”, БНТ1: „Не е нужно човек да е страдал, за да знае, че някой друг страда и ако има нужда от помощ, веднага се включвайте!”
 
Радослав Янков, сноубордист: „Мисля, че тази кампания ще амбицира повече хора да дарят кръв, която ще помогне на хората, които се борят за живота си.”
 
* * * * * * *
 
Всеки, който се чувства съпричастен и иска да участва в кампанията, може да дари кръв от 09:30 до 13:30 часа на следните дати и временни пунктове: 
 
27 юли (сряда) гр. София:
БНТ: гр. София, ул.”Сан Стефано” № 29
Офис Fibank, бул. "България" № 81Г
 
3 август (сряда) гр. Пловдив: 
Офис Fibank, бул. „Марица” №95 
 
10 август (сряда) гр. Стара Загора:
Офис Fibank, бул. „Митрополит Методи Кусев” №20
 
17 август (сряда) гр. Варна:
Офис Fibank, бул. „Генерал Колев” №113
 
31 август (сряда) гр. Плевен:
Офис Fibank, ул. „Дойран” №138
 
14 септември (сряда) гр. София:
Офис Fibank, ул. "Енос" № 2
Офис Fibank, бул. "България" № 81Г
 
Дарителите ще бъдат посрещнати от специалисти на Националния център по трансфузионна хематология.


ИЗБРАНО