Лидия Ганева е България на Детска Евровизия 2016

12 юни 2016 | 12:26 Дачев
Лидия Ганева от Пловдив е българският представител в Детската Евровизия 2016, която ще се проведе в Малта.
 
10-годишната Лидия победи на финала на националната селекция „Децата на България са супер”, който се излъчи на живо по БНТ1 от 21:30 ч. и продължи до полунощ. Вижте видео с нейното изпълнение. Тя получи максимален брой точки и успя да спечели 34,75% от зрителския вот.

Графика: Финални резултати в проценти.
Графика: Финални резултати в точки.

На второ място е Димитрина Германова от Добрич, а на трето - Преслава Петрова от Търговище. На четвърта позиция се класираха “Бон-Бон”, пета остана Симона Кръстева от София.
 
Петимата финалисти представиха по две песни по техен избор, като едната бе българска. Известният телевизионен режисьор Гордън Бонело бе част от журито - той, заедно с познатите вече членове Владимир Ампов-Графа, Теди Кацарова, Нора Караиванова, ВенЗи и Борислав Миланов, определиха кой ще представя България на Детската Евровизия. Зрителите също се включиха в определянето на новия български представител чрез изпращане на SMS на специално обявен номер по време на финалното шоу.
 
Лидия Ганева расте зад кулисите на големите сцени: майка й е народна певица, а баща й – професионален танцьор в ансамбъл „Тракия”. Освен любов към музиката, тя наследява от родителите си и страстта към дългите пътувания.
Възпитаничка е на ОУ “Виктория и Крикор Тютюнджян“ в родния си град Пловдив. 

От шестгодишна Лидия пее в музикална школа „Арт Войс Център“, гр. Пловдив, с вокален педагог Руми Иванова. На тази малка възраст тя вече е  носител на 22 първи, 4 втори и 2 трети награди от редица международни и национални конкурси.
На 7 години завоюва първо място на Международния конкурс “Златен делфин“ в Румъния. Една година по-късно печели три Гран При в своята възрастова група от конкурсите „Орфеева Дарба (гр.София), „Цветен камертон“ (гр.Сливен) и „Петнадесет Лалета (гр.Хисаря). 9-годишна, Лидия е носител на Гран При на конкурса „София Grand Prix“. Тя е била официален гост на фестивала “Златно славейче“ в Скопие, Македония, а изпълнението й е издадено в юбилейния диск на Македонската национална телевизия. Заедно с Биг бенд-Пловдив, талантливото момиче бе един от изпълнителите на концертите по случай обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата 2019. Участвала е  и в редица благотворителни и обществени прояви.  
 
„Евровизия за мен е мечта. Винаги съм искала да представя България на Детската Евровизия, но до последно не вярвах, че това ще стане“ – сподели Лидия в първото си интервю след вчерашната селекция, за предаването на БНТ1 „Денят започва с Георги Любенов“ тази сутрин.

* * * * * * *

Песента, с която Лидия Ганева ще представи страната ни на Детската Евровизия 2016, ще бъде създадена от специално ангажиран от БНТ авторски екип и ще бъде специално обявена до края на месец септември 2016г.

Песенният конкурс ще се проведе на 20 ноември 2016 г. в Малта.


ИЗБРАНО