Специална празнична програма на Нова ТВ за 24 май

20 май 2016 | 16:28 Дачев
Нова с "Мисия Образование" за националния празник
 
В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, „Здравей, България“ и Камен Донев ще сложат началото на темата с размисли за „Възгледите на един учител за народното творчество”. Веднага след това Ани Салич и Николай Дойнов, заедно с репортерите на Нова, ще се включат от ключови места, за да проследят шествието в София, церемонията пред Народната библиотека и честванията в цялата страна. Те ще предават на живо атмосферата в извънредно изнесено студио от 9.30 до 12.00 ч.
 
В ефира на Нова ще видим едни от най-изтъкнатите и обсъждани български автори и учители, превърнали се в емблема на нашето време: Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Теодосий Теодосиев - Тео, Емил Джасим, Силвия Зубева. Специален гост ще бъде министърът на образованието Меглена Кунева. А Мириолюба Бенатова ще разследва грамотността на българските ученици и защо всеки пети не разбира какво чете в училище. Враг ли са новите технологии на грамотността и кое е първо – таблетът или книгата?
 
Ученици от Националното музикално училище „Любомир Пипков” ще се включат с емоционално изпълнение на химна на българската просвета „Върви, народе възродени”.
 
Ще се върнем назад във времето, за да проследим как изглежда 24 май през годините до днес. И за да тестваме какво знаем за манифестациите преди и сега. 
 
За финал, от 22.00 ч., зрителите ще станат свидетели на церемонията по награждаване в първото издание на „Награди Евлогий и Христо Георгиеви за принос към българското общество в областта на образованието, дарителството и бизнеса”. Нова Броудкастинг Груп e основен медиен партньор на инициативата, която почита делото на двамата братя Евлогий и Христо Георгиеви  – най-големите дарители в историята на България, и в същото време отличава достойни българи на нашето съвремие в три основни категории: образование, дарителство и бизнес.


ИЗБРАНО