Архиереите странят от ”Вяра и общество”, БНТ търси обяснение

1 април 2016 | 12:29 Дачев
В писмо от вчера, 31.03.2016 г., на генералния директор на БНТ Вяра Анкова до Н.Св. Неофит, патриарх български и митрополит софийски, се казва:

Вижте факсимиле.

"Ваше Светейшество,

Българската национална телевизия уважава препотвърденото решение на Св. Синод, архиереи и клирици на БПЦ-БП да не участват в предаването на дирекция "Програма БНТ1" - "Вяра и общество" с автор и водещ д-р Горан Благоев, но Ви моля, да бъдем уведомени за мотивите, довели до взимането му.

Предаването "Вяра и общество" е едно от знаковите предавания на БНТ с десетгодишна история. В него са търсени различни гледни точки по дискутираните проблеми и винаги, когато страна по тях е била БПЦ или Св. Синод, е отправяна покана към Ваши представители. Предаването често пъти е разглеждало въпроси, свързани с пагубните действия на нерегистрирани религиозни изповедания и секти у нас. Неизменно е поставян и въпросът за въвеждането на "Религия" като редовен учебен предмет и винаги е отстоявана позицията на светото Православие.

До настоящия момент Св. Синод не е отправял критики относно работата на екипа на "Вяра и общество" и конкретно на неговия автор и водещ д-р Горан Благоев. По тази причина екипът на медията е изненадан от взетото решение. Ето защо още веднъж Ви моля, да бъдем уведомени за мотивите.

Целувам патриаршеската Ви десница и оставам в Христа Ваше чедо.

С уважение, Вяра Анкова"


ИЗБРАНО