”Винил” - след 14 февруари 2016 г.

25 ноември 2015 | 18:09 Дачев
Ето какво знаем към момента за шоуто

"Vinyl" — дългоочакваната драма за секс, наркотици и рокендрол на Мартин Скорсезе, Мик Джагър и Терънс Уинтър - няма да е готова преди Св. Валентин. Но трябваше да тестваме тази музикална сага от 70-те, като изгледаме наскоро пуснатите трейлъри с почерка на Скорсезе, с участието на Боби Канавали в ролята на шеф на звукозаписна компания, който се опитва да ѝ върне славата.
 
Трейлърите са луд екшън, с изключителни детайли за периода, в който са снимани и с много съмнителен главен герой, който разказва историята си на фона на класически рок (по-конкретно парчето на групата New York Doll’s “Personality Crisis”). Макар и трейлърите да не дават много подробности, то те показват следващия етап в развитието на Vinyl, който отне доста време.
 
Ето и какво знаем към момента за шоуто, което се развива в Ню Йорк в лудите времена, когато записите са били пресирани, а не компресирани.
 
Началото
 
Идеята се ражда на Джагър и Скорсезе през 2006, когато Джагър кани именитият режисьор (който прави документални филми за the Band и Bob Dylan) да режисира още един документален филм за Stones - концертния филм от 2008 г.  “Shine a Light”. Според Deadline, Джагър е предложил по време на снимките да си “направят филм като Казино, само че за музикалния бизнес”. Първоначалната идея на Джагър е била “Епичен разказ за двама приятели и техния 40-годишен опит в музикалния бизнес, от ранните дни на R&B музиката до хип-хопа”. Скорсезе е избран като режисьор за студиата Дисни, по сценарий на автора на "От другата страна" Уилям Монахан.
 
Проектът “The History of Music”, както е известен тогава, отлежава известно време и в Paramount, преди окончателно да се реализира с HBO през 2010 г. със смяна на сценариста с Терънс Уинтър (познат от “Престъпна империя” от същата година). В крайна сметка, пилотният епизод, озаглавен “Неозаглавен рокендрол проект”, е по сценарий на Уинтър, пишещ и “Вълкът от Уолстрийт” (2013), и Джордж Мастрас ("В обувките на Сатаната" 2008), а снимките се осъществяват през лятото на 2014 г.
 
Времето е на моя страна
 
Когато започват снимките на останалите епизоди, тръгва и информация за пресъздаването на емблематични локации. През юли екипът се появява в Уилямсбърг, Бруклин, където преобразяват фасадата на магазина Rough Trade в стила на Сам Гуди от 70-те. Gothamist разпространява информацията, че е пресъздаден почти точно и клубът Max's Kansas City — мястото, в което обичайно се върти Анди Уорхол и където се изявяват банди и музиканти като Velvet Underground, the Ramones и Patti Smith. Възстановката е само на няколко пресечки от оригиналната локация.
 
Sympathy For the Devil
 
Канавали, който взе "Еми" за ролята си на гангстера Гип Росети в “Престъпна империя”, споделя пред сп. Esquire, че е поканен да се включи още през 2012-та. “Имам сценария от години и никой не го чака с такова нетърпение, както аз, повярвайте ми. Това ще бъде страхотно!” - казва той. Неговият персонаж Ричи Финестра е основател и президент на компанията American Century Records. Макар и да е известен с усета си за музика, сега той се насочва към новоизгряващите стилове на диското, пънка и хип-хопа, които изграждат облика на сцената в Ню Йорк в годините след 72-ра, в които се развива и сериалът.
 
Honky-Tonk Women (не съвсем, но в синхрон с мотива от Stones)
 
Оливия Уайлд играе Девън Финестра, жената на Ричи и майка на двете му малки деца. Бившата актриса и модел, която се радва на вниманието на Анди Уорхол през 60-те, се връща към бохемския си начин на живот, когато работата на Ричи започва да пречи на връзката им. 
 
26-годишната днес англичанка Джуно Темпъл (от екшън трилъра "The Dark Night Rises" 2012) е амбициозната асистентка в "A+R" Джейми Вайн, която бърза да пробие в American Century. Според Indiewire, Вайн “използва уменията си да манипулира хората и да се вписва в различните субкултури на музикалната ъндерграунд сцена на Ню Йорк, с цел да се изстреля напред”. Самата Темпъл има своя рокерска жилка: баща ѝ е Джулиън Темпъл, който снима документални филми за банди като Sex Pistols и Joe Strummer. 33-годишната датска актриса Биргите Сьоренсен пък е в ролята на Ингрид Суперстар - датска актриса и близка приятелка на Девън, която също е част от света на Уорхол. 40-годишната американска актриса Ани Парис (сериала "Последователите") играе Андреа Зито - хитра пиарка в конкурентна звукозаписна компания.
 
Уличен бияч
 
Рей Романо е в ролята на Зак Янкович, с тъмно минало, един от партньорите на Ричи и един от неговите спасители, както и момчето на American Century. Макс Касела ("Истинският Люин Дейвис") е Джулиъс Силвър - Джули, застаряващ шеф в A+R, който се опитва максимално да се впише в променящата се музикална сцена. Джак Куейд ("Игрите на глада") е подчиненият на Джули - Кларк Морел, млад кадър на A+R, който се опитва да си проправи път в трудната обстановка. Канадският актьор Джей Си Маккензи е в ролята на Скип Фонтейн, друг партньор на Ричи и мениджър продажби. Американският актьор Пи Джей Бърн е в ролята на Скот Левит, адвокатът на American Century. Андрю Дайс Клей е Франк Роджърс - Кинтата, надъхан радиомагнат. Пол Бен-Виктор ("Престъпна империя") е Моури Голд, дружелюбен собственик на звукозаписна компания и прагматик по отношение на парите. Джо Каниано ("Престъпна империя") е Лио, дългогодишен шофьор на Ричи.
 
Естествено, когато става на дума за Скорсезе и Уинтър, ганстерите трябва да имат по-засилено присъствие в действието. Бо Дитъл, бивш детектив в Ню Йоркската полиция, играе Джо Корсо - промотер на свободна практика. Армен Гаро е Корадо Галасо, шеф на мафията. Робърт Фунаро е в ролята на Тони Дел Греко, който се оправя със сметки и длъжници на Галасо.
 
Това е просто Rock 'n' Roll
 
Бруклин Веган казва, че Крисчън Песлак от бандата Saint Rich играе певеца Дейвид Йохансен от групата New York Dolls, а бившият барабанист на "The Drums" Конър Хенуик играе Лу Рийд. Джеймс Джагър (чий ли син е това?) е пънк-рокаджията Кип Стивънс, вокалист на измислената банда the Nasty Bits. Ато Есандох ("Елементарно, Уотсън") играе Лестър Граймс, бивш певец и колега на Ричи, който се озовава насред сериозен бой. Дъглас Смит е в ролята на Ксавиър, клавира в бандата Karisma, една наивна и нежна душа.
 
Ако се чудите: “В сериала ще звучи музиката на Stones”, потвърди програмния директор на HBO, Майкъл Ломбардо, - “но не и повече, отколкото останалата музика в този период!"


ИЗБРАНО