Елена Йончева със забрана да влиза в Украйна

17 септември 2015 | 10:54 Дачев
Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа указ, с който забранява на десетки журналисти да влизат в страната

Сред тях са българките Магдалена Ташева и Елена Йончева.

Новите санкции са наложени на около 400 физически и на 90 юридически лица, замесени (според Киев) в анексията на Крим от Русия и в конфликта в Източна Украйна. Според властите, те представляват заплаха за националната сигурност и суверенитета на страната.

Указът и списъкът със санкционираните лица е публикуван в сайта на украинския президент в деня, в който самопровъзгласилата се Донецка народна република обяви, че ще организира избори на 18 октомври - въпреки опозицията на киевските власти, които предупредиха, че това може да провали мирния процес. Сред тях са депутатката от "Атака" Магдалена Ташева, която води предаване по телевизия "Алфа", и журналистката на свободна практика Елена Йончева, чиито документални филми за Украйна се излъчват по ТВ7.

Ташева е представена като "журналист и член на изпълнителния комитет на националистическата партия "Атака", обявяваща се за излизане на България от ЕС и НАТО". От самото начало на кризата в Украйна тя напълно споделя позицията на Москва, одобри анексирането на Крим и бе част от посетила полуострова делегация на "Атака", предвождана от партийния лидер Волен Сидеров.

И за Ташева, и за Йончева е използвана една и съща формулировка на мотивите за забраната: "Действия на чуждестранна държава, чуждестранно юридическо или физическо лице, други субекти, които създават реални и/или потенциални заплахи за националните интереси, националната сигурност, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, подпомагат терористична дейност и/или нарушават човешките и гражданските права и свободи, интересите на обществото и държавата, водещи до окупация на територия, експроприация и/или ограничаване правата на собственост, загуба на имущество, създаване на пречки за устойчиво икономическо развитие и пълноценна реализация от страна на украинските граждани на техните права и свободи".

В списъка попадат още трима кореспонденти на BBC, базирани в Москва - кореспондентът Стив Розенбърг, продуцентката Ема Уелс (и двамата британски граждани) и руският оператор Антон Чичеров, журналист от германския вестник "Цайт", испанските репортери Антонио Памплиега и Анхел Састре, които изчезнаха в Сирия и през юли и вероятно са отвлечени от "Ислямска държава", както и двама репортери от руски осведомителни агенции в Южна Африка и Турция, с неясни връзки с Украйна.

На тях е забранено да влизат на територията на Украйна за срок от една година, предаде БТА.

* * * * * * *

"Това е срамно нападение срещу свободата на средствата за масова информация. Тези санкции са абсолютно неуместни и непонятни мерки срещу журналисти от Би Би Си, които отразяват обстановката в Украйна безпристрастно и обективно", заяви главният редактор на отдела за международни новини на Би Би Си Андрю Рой. "Ние призоваваме украинското правителство незабавно да изключи имената им от списъка", добави той.

Кремъл също осъди новите антируски санкции, особено срещу журналисти. "Включването в списъци със санкции на много представители на медиите е абсолютно неприемливо и абсолютно не съответства на свободата на словото", заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

* * * * * * *

Като компании са санкционирани държавните телевизии "Первый канал", НТВ, "Россия-24".

Украинският президент Петро Порошенко ратифицира това решение, прието на 2 септември от Съвета за национална сигурност и отбрана.

Председателката на комисията по сигурността и борбата с корупцията към Държавната дума Ирина Яровая заяви днес пред кореспондент на ТАСС, че въведените санкции срещу руски журналисти обезценяват евроамериканската демокрация и превръщат в лицемерие свободата на словото.


ИЗБРАНО