Финалът на „Евровизия“ пряко по БНТ

21 май 2015 | 14:18 Дачев
Вяра Анкова ще представи българското домакинство на Детска Евровизия 2015 на пресконференция утре във Виена

На 23-ти май, събота, БНТ ще излъчи пряко от Виена по два свои канала (БНТ1 и БНТ HD) грандиозния финал на песенния конкурс „Евровизия“. 
 
Началото на юбилейното 60-то издание на най-голямата музикална надпревара на Стария континент ще бъде дадено точно в 22:00 часа българско време.
 
Във вторник в австрийската столица се проведе първият полуфинал на песенния конкурс. В него участваха 16 държави, като десет от тях се класираха на финал. Това са Албания, Армения, Белгия, Грузия, Гърция, Естония, Румъния, Русия, Сърбия и Унгария. 
 
Тази вечер ще се проведе вторият полуфинал, който ще излъчи още 10 финалисти. В него ще вземат участие представителите на Литва, Ирландия, Сан Марино, Черна Гора, Малта, Норвегия, Португалия, Чехия, Израел, Латвия, Азербайджан, Исландия, Швеция, Швейцария, Кипър, Словения и Полша.
 
Запазено място на финала вече имат изпълнителите от Великобритания, Германия, Испания, Италия, Франция, домакините от Австрия и държавата-гост Австралия, допусната да участва като специален жест за 60-та годишнина на конкурса.
 
* * * * * * *
 
Домакините от Австрия, които получиха правото да организират конкурса тази година след триумфа на Кончита Вурст, са подготвили зрелищен спектакъл за завършека на надпреварата. Изключително ефектна е сцената, на която ще излязат изпълнителите – осветителните тела на нея са подредени по такъв начин, че наподобяват вълни.
 
Над 1 700 журналисти от повече от 85 държави ще отразяват шоуто, а телевизионните зрители в цял свят се очаква да надминат 190 милиона. 800 доброволци и още толкова души технически екип са обединили усилия, за да предложат възможно най-високо качество на телевизионната продукция.
 
Юбилейното издание на „Евровизия“ се провежда под мотото “Building Bridges” ("градим мостове" в свободен превод). Според организаторите, именно силата на музиката и забавлението свързва страните в Европа.

* * * * * * *

Генералният директор на БНТ Вяра Анкова ще представи българското домакинство на Детска Евровизия 2015 на пресконференция утре, 22-ри май, във Виена. 
 
В присъствието на представители на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и журналисти тя ще говори за подготовката на 13-то издание на песенния конкурс в София. Пресконференцията е организирана в пресцентъра на тазгодишния конкурс Евровизия 2015, ден преди големия финал.
 
По време на събитието ще бъде излъчен видео трейлър, който показва красотата на България, богатата култура и традиции на страната ни и мястото, където ще се проведе мащабното събитие – зала  «Арена Армеец». Музиката към видеото е специално написана от известния китарист, цигулар и композитор Иван Лечев.  
 
«Посланието, което искаме да отправим към Европа, е
ясно – България има омагьосваща природа и впечатляваща история и култура. Нашата цел е да оставим траен и цветен спомен у всеки един от  участниците и гостите, които ще посрещнем през месец ноември. Вярвам, че ще успеем да убедим повече страни да изпратят свой представител в София» - заяви Вяра Анкова преди да замине за Виена.


ИЗБРАНО