КЗК предлага излъчване и на кодирани програми през ефир

1 април 2015 | 19:22 Дачев
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предлага на компетентните държавни органи и на тези, разполагащи със законодателна инициатива, да преценят дали, с оглед повишаване конкурентоспособността на операторите на мултиплекси, не следва да бъде облекчено задължението им да резервират капацитет за разпространение на търговски програми със статут на „must carry“ и дали при техническа възможност за това не би било подходяща мярка да им се позволи да излъчват и кодирани програми (при липса на достатъчно лицензирани за разпространение през мултиплекси програми и/или при нежелание за разпространение на програмите със статут „must carry“ през мултиплекси от страна на телевизионните оператори).
 
Това становище на КЗК се съдържа в нейно решение от 24 март, публикувано днес на сайта на комисията.
 
КЗК също така е на мнение, че е необходимо да бъдат предвидени ясни критерии и механизми за определяне на програмите, които подлежат на задължително разпространение съгласно Закона за радиото и телевизията (ЗРТ).
 
В публикуваното становище се казва:
"КЗК оцени съответствието с правилата на конкуренцията на разпоредби от ЗРТ, ЗЕС и ЗАПСП. Комисията достигна до извода, че избраният модел на преминаване от аналогово към изцяло наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване е довел до отлив на интереса към него, както и че не е налице достатъчно телевизионно съдържание, което да се разпространява чрез изградените мултиплекси. КЗК приема, че очакваното засилване на междуплатформената конкуренция между медиите в резултат на цифровизацията не е настъпило, нито са навлезли нови участници на този пазар въпреки увеличения капацитет за пренос и излъчване на радио и телевизионно съдържание. В резултат на това, според КЗК може да се твърди, че не е постигната в очакваната степен основната цел на цифровизацията, а именно - ефективно и ефикасно използване на радиочестотния спектър, осигуряване на по-добро качество и програмно разнообразие в полза на потребителите."
 
Пълният текст на решението, което е взето по искане на Национално
сдружение на малките и средните кабелни оператори „ТВ клуб 2000“ и на „Вирджиния ЕР ЕН“ ЕООД, се намира тук.


ИЗБРАНО