Засенчва ли Хелоуин Деня на будителите

31 октомври 2014 | 14:02 Дачев
Ставрофорен свещеноиконом Ангел Ангелов и д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет, в ефира на БНТ

Отговорите ще видим в предаването „Вяра и общество”, което тази събота започва по изключение в 14.50 ч. по БНТ1
 
В този брой: 
• Може ли духовното будителство да се изявява и чрез благотворителност? Защо Хелоуин стана толкова популярен у нас и има ли опасност да засенчи Деня на будителите? – по тези и други теми, провокирани от първоноемврийския празник на българската духовност, водещият ще разговаря със ставрофорен свещеноиконом Ангел Ангелов и д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет по културата в Столичната община.
 
Двамата ще обявят и началото на благотворителна кампания на Софийска митрополия за събиране на средства, с които за нуждите на Специализираната детска болница в София да бъде закупен апарат за плазмафереза и необходимите консумативи за две години напред. 
 
• Чудеса и добротворство – за първи път необикновената история на църквата „Св. Йоан Рилски” в Перник, съградена като дар за миньорите, спасена от разрушаване през комунизма и оцеляля при силното земетресение от 2012 г.
 
• „Православната църква в Западна Европа през 20 век” – съставителят и редакторът на книгата Кристин Шайо специално ще гостува в предаването, за да представи издание, което за първи път на български език ви среща с православните общности в 16 западноевропейски страни.

* * * * * * *

По-рано днес Варненският митрополит Йоан в изявление пред медиите заяви, че "Празникът" Хелоуин всъщност е поклонение пред злото и пред смъртта". Според владиката, този псевдопразник приучва децата да се подиграват със собствената си невинност и с достойнството на ближните, да не вярват във Възкресението и в Христос, а да служат на дявола чрез бесовски игри и демонични забавления.
 
"Хелоуин е отворена врата, през която безскрупулни търговци, някои безгрижни родители и учители тласкат малките днес деца да влязат утре като тийнейджъри в сатанински секти, които ще ги унищожат" - се посочва в изявлението на митрополита. Владиката призовава българите да си спомнят, че на 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители, които са ни завещали любов към Светото Православие, към Родината, към Бога и ближните, а не чуждопоклонство и привързаност към дявола и неговата свита. Освен това, на тази дата е и Задушница, на която всеки си спомня за скъпи и мили покойници и отправя молитва за Бог да прости.


ИЗБРАНО