3 филма и концерт за Борис Христов по БНТ

15 май 2014 | 12:28 Дачев
По случай 100-годишнината от рождението на оперния певец Борис Христов, националната телевизия ще излъчи документални филми, посветени на прочутия в цял свят българин.
 
БНТ1:
Филма, озаглавен „Гласът, който моли Бога за България”, зрителите могат да гледат тази неделя, 18 май от 22:45 часа по БНТ1.
 
Сценаристите на филма - Невена Коралова и Петя Тетевенска - дават нов поглед към живота на великия оперен певец, който е изпълнен с редица превратности. 
 
Невена Коларова е дългогодишен ръководител на Редакция „Класическа музика” в БНТ. Тя е имала две срещи с него, но последното ѝ интервю („Върховете не остават скрити”) дълго време не вижда бял свят. То е дадено при последното идване на Борис Христов в България през юни 1985 г., преди да напусне този свят (на 28 юни 1993 г. в Италия). В него казва много лични неща, несподеляни до онзи момент, заради които интервюто е било „арестувано” през онази година и излъчено едва след промените на 10 ноември 1989-та.
 
В неделя зрителите на БНТ ще видят драматичен разказ за оперната легенда, както и уникални кадри.
 
Режисьор на филма е Росен Елезов, оператор – Пламен Герасимов, монтажист - Цветослав Юруков.
 
За почитателите на Борис Христов ще има и публична прожекция на същия филм - на 10 юни от 19 часа в Дома на киното, гр. София. Входът е свободен.
 
* * * * * * *

БНТ2:
Премиера на документалния филм на БНТ Русе „В последния клас“.

На 17 май от 18:50 часа телевизията ще излъчи филма на Детелина Каменова, в който спомените си за оперната звезда разказват сопраното Мариана Цветкова и басът Пламен Бейков. Двамата са ученици от последния клас на Борис Христов в Академията за изкуствата и култура в Рим.

Във филма са включени изпълнения от специалния концерт  в Русе на Мариана Цветкова и Пламен Бейков в памет на техния учител, материали от фонда на БНТ и личния архив на двамата изпълнители.

* * * * * * *

БНТ2:
Още една документална лента е подготвила телевизията за годишнината на великия оперен певец. В събота (18 май) от 20:45 часа БНТ2 ще излъчи „Молитвата на Борис Христов“.

Филмът на музиколога д-р Магдалена Манолова предлага на зрителите среща с баса отвъд светлините на сцената, в атмосферата на храм-паметника „Св. Александър Невски“, където още като момче той започва да пее.

„Молитвата на Борис Христов“ събира житейски размисли на оперния певец и интервюта на хора, работили с него, с избрани откъси от църковнославянски песнопения в негово изпълнение

* * * * * * *
 
БНТ 2 ще отбележи датата и с концерт от Златния фонд на БНТ.

В неделя от 18:20 часа зрителите ще могат да се насладят на произведения от Глинка и Мусоргски в негово изпълнение - на сцената на германския град Кьолн.

 


ИЗБРАНО