„Светът на живо” отново по БНТ след 3 години пауза

19 март 2014 | 13:40 Дачев
От 24 март 2014 г. в ефира на БНТ1 се завръща документалната поредица „Светът на живо” с трети сезон.
 
Първият сезон започна на 24 март 2011 г., а вторият продължи два месеца, октомври - декември същата година.
В третия сезон предаването ще се излъчва в понеделник, вместо в четвъртък.
 
Външнополитическият проект запознава зрителите с революциите, реформаторите и диктаторите, с мечтателите и откривателите, с любовта и смъртта, с тайните сили, които движат съвремието.
 
Филмите се реализират съвместно от БНТ и Фондация „Америка за България”, но са произведени изцяло от екип на БНТ.
Водещият на „Панорама” Бойко Василев е продуцент и сценарист на документалните филми, автори на поредицата са още Поли Златарева и Катя Тодорова, оператор и режисьор е Хрисимир Данев.

В понеделник от 22:00 часа БНТ1 ще излъчи първата част на документалния филм „Стените на Европа” (Италия, Германия, Полша), озаглавена „Крепостта”.
 
* * * * * * *
 
Филмът „Стените на Европа” ще зададе важни въпроси:
- жива ли е европейската идея,
- катастрофират ли ценностите,
- има ли шанс демагогията.

Той ще срещне българския зрител с първостепенни европейски интелектуалци, сред които блестят художникът-космополит Алесандро Кокочински, италианската писателка Маргарет Мацантини, бившият германски външен министър Ханс-Дитрих Геншер и полският журналист Адам Михник.
 
„В навечерието на европейските избори настроението на Стария континент далеч не е приповдигнато. Икономическата криза отминава, но никой не знае какви са последствията. Всички говорят за пари; съдържанието отстъпва пред формата. На сцената се появяват лидери, които искат да закрият Европейския съюз” - заяви Бойко Василев.
 


ИЗБРАНО