„Космос“ - наука и анимация по National Geographic и FOX

21 февруари 2014 | 18:32 Дачев
Новата продукция на National Geographic Channel „Космос“ ("Cosmos") е комбинация от наука и анимация
 
Поредицата в 13 епизода започва от 16-ти март 2014 г., всяка неделя от 20:55 часа, а първият епизод ще бъде излъчен едновременно по National Geographic Channel и FOX.
 
Водещ на сериала е известният астрофизик Нийл Деграс Тайсън, изпълнителни продуценти са Ан Друян и Сет Макфарлан.
 
* * * * * * *
 
Повече от 30 години след дебюта на поредицата „Космос”, разказваща за зашеметяващите, емблематични открития за вселената на Карл Сейгън, представени от научна перспектива, отново се отправяме на пътешествие към звездите. Първоначалните творчески сътрудници на Сейгън, сценаристът и изпълнителен продуцент Ан Друян и астрономът Стивън Сотър, обединяват усилията си със Сет Макфарлан („Семеен тип”/”Family Guy”; „Американски татко”/”American Dad”), за да създадат поредицата от 13 епизода като продължение на оригиналния сериал, спечелил награди „Еми” и „Пийбоди”.
 
Водещ е прочутият астрофизик и писател Нийл Деграс Тайсън („Да паднеш в черна дупка”/“Death By Black Hole”, „Космически хроники”/“Space Chronicles: Facing the Ultimate Frontier”). Сериалът ще ни покаже как сме открили законите на природата и сме засекли координатите си в пространството и времето. Той ще вдъхне живот на неразказани истории от героичното ни пътешествие към познанието и ще пренесе зрителите в нови светове из вселената, за да видят космоса в цялото му величие. 
 
„Космос” ще използва нови похвати в научния разказ, за да разкрие необятността на вселената и ще си послужи с популярни елементи от легендарния оригинален сериал, включително космическия календар и кораба на въображението. Най-сложните научни концепции ще бъдат представени с невероятна яснота. Филмът обединява скептицизма с порива за трупане на нови познания и преплита точната наука с визуални, емоционални и духовни елементи в едно неповторимо изживяване.
 
* * * * * * *
 
Оригиналната поредица „Космос” на Карл Сейгън е излъчена за първи път през 1980 г. и е събрала над 750 милиона зрители по целия свят.
 
Съвременният „Космос” е продуциран от компанията Cosmos Studios с централен офис в Итака, Ню Йорк, основана от Ан Друян през 2000 г. и от Fuzzy Door Productions. Друян и Стивън Сотър са сценаристи на поредицата. Друян, Сет Макфарлан, Президентът на Cosmos Studios, Мичъл Канолд и Бранън Брага („Стар трек”; „24”) са изпълнителни продуценти. 
 
Брага режисира сериала заедно с Бил Поуп („Спайдърмен 2”, „Спайдърмен 3”, „Матрицата”) и Друян.

„Няма по-подходящо време за повторната поява на ‘Космос’. Искам поредицата да бъде толкова забавна, колоритна и вълнуваща, че хората, които не се интересуват от наука, да я гледат, само заради спектакъла”, споделя Макфарлан.
 
„Вълнуващо е да направиш още една обиколка с кораба на въображението. Отиваме на места, където никой не е бил, с възможности, които не съществуваха, когато работехме върху оригиналната поредица. Независимо от това, се чувствам като първия път.”, разкрива Друян. 

* * * * * * *

ВИЗИТКИ

Д-Р НИЙЛ ДЕГРАС ТАЙСЪН (Водещ на „КОСМОС”)
 
Д-р Нийл Деграс Тайсън е роден и израснал в град Ню Йорк, получавайки образованието си в обществени училища. Тийнейджърът от Бронкс привлякъл вниманието на Карл Сейгън, който го поканил да прекара един ден с него в Итака, Ню Йорк. Там Сейгън преподавал в университета „Корнел”. „Вече знаех какъв учен искам да бъда – пише Тайсън по-късно, - но в деня, прекаран с Карл, научих какъв мъж искам да стана.”
 
Тайсън завършил в Научната гимназия в Бронкс, станал бакалавър по физика в Харвард и защитил докторантура по астрофизика в Университета Колумбия. Професионалните му интереси са широки и включват образуване на звездите, експлодиращи звезди, галактики – джуджета и структурата на нашия Млечен път. Тайсън получава данни от космическия телескоп „Хъбъл” и от телескопи в Калифорния, Ню Мексико, Аризона и чилийските Анди.
 
Сред десетте книги на Тайсън са неговите мемоари „Небето не е пределът: Приключенията на един градски астрофизик” (“The Sky is Not the Limit: Adventures of an Urban Astrophysicist”), „Досиетата на Плутон: Възходът и падението на любимата планета на Америка” (“The Pluto Files: The Rise and Fall of America’s Favorite Planet”) и бестселърите на Ню Йорк Таймс „Да паднеш в черна дупка” (“Death By Black Hole”) и „Космически хроники” (“Space Chronicles: Facing the Ultimate Frontier”).
 
Тайсън е удостоен 19 пъти със званието doctor honoris causa и е носител на медала на НАСА за отлична служба в полза на обществото. Приносът му към разбирането на космоса от обикновените хора са признати от Международния съюз на астрономите, който официално кръщава на него астероида „13123 Тайсън”. През 2007 г. списание „Тайм” обяви Тайсън за един от стоте най-влиятелни хора в света. През 2000 г. той беше избран за „Най-сексапилен съвременен астрофизик” от списание „Пийпъл”.
 
A frequent guest on “The Daily Show with Jon Stewart,” “The Colbert Report,” “Real Time with Bill Maher” and “The Tonight Show with Jay Leno,” Tyson hosts a popular radio show and podcast, “StarTalk,” and he is the first scientist ever to attract more than one million Twitter followers.  
 
Тайсън е чест гост на „Всекидневното шоу на Джон Стюарт” (“The Daily Show with Jon Stewart”), „Докладът на Колбърт” (“The Colbert Report”), „В реално време с Бил Махер” (“Real Time with Bill Maher”) и „Вечерното шоу на Джей Лено” (“The Tonight Show with Jay Leno”). Той е водещ на популярното радио-шоу и подкаст „Да поговорим за звездите” („Star Talk”) и е първият учен привлякъл повече от един милион последователи в Twitter.
 
Тайсън е първият директор на планетариума „Хайдън” към Американския музей по естествена история, назначен в памет на Фредерик П. Роуз.
 
Той живее в град Ню Йорк със съпругата си и двете си деца.
 
АН ДРУЯН (Изпълнителен продуцент и сценарист на „КОСМОС”)
 
Ан Друян е писател, сценарист и телевизионен продуцент. Тя е творческият директор на легендарния проект на НАСА за изпращане на междузвездни послания с космическите апарати Вояджър. Целта му беше да се съставят сложни съобщения, включващи музика, образи и концепции, които могат да бъдат открити от извънземни цивилизации. Тези послания, познати като „Златните плочи”, са монтирани на борда на междузвездните апарати Вояджър 1 и 2, които в момента напускат слънчевата ни система. Те са най-далечните обекти, докосвани от човешка ръка.
 
Заедно с покойния си съпруг, Карл Сейгън, Друян е написала шест от бестселърите на Ню Йорк Таймс, включително „Комета”, („Comet”), “Сенките на забравените прадеди” („Shadows of Forgotten Ancestors”), „Свят, населен с демони” (“The Demon Haunted World”), „Милиарди и милиарди” (“Billions & Billions”) и „Разнообразието на научния опит” (“The Varieties of Scientific Experience”). Тя е сътрудничила на Сейгън при написването на сценария на оригиналния сериал „Космос”, отличен с награди „Еми” и „Пийбоди”. Друян е един от създателите и продуцентите на игралния филм „Контакт” („Contact”) с Джоди Фостър, режисиран от Робърт Земекис.
 
Като основател и изпълнителен директор на Cosmos Studios, от 2002 г. досега тя е продуцирала три документални филма. Единият от тях, „Космическо пътешествие: Междузвездната мисия и посланието на Вояджър” (“Cosmic Journey: The Voyager Interstellar Mission and Message”) беше номиниран за награда „Еми” за най-добра продукция в сферата на науката, технологиите и природата. Заедно с режисьора Мартин Скорсезе, Ан Друян пише сценария и продуцира „И стана светлина” (“And There Was Light”) - игрален филм в процес на работа. Тя е била програмен директор на първата мисия на слънчев платноход в дълбокия космос, изстрелян от Русия през 2005 г. Друян е гостувала в „Добро утро, Америка” (“Good Morning America”), „На живо с Лари Кинг” (“Larry King Live”), „Чарли Роуз” (“Charlie Rose”), „Часът на новините с Джим Лирър” (“The News Hour with Jim Lehrer”), „В реално време с Бил Махър” (“Real Time with Bill Maher”) и редица други радио и телевизионни предавания, новини и обществени програми. 
 
Астероидите, кръстени на Друян и Сейгън, са неразделни и обикалят в орбита около слънцето. Друян живее в Итака, Ню Йорк.
 
СЕТ МАКФАРЛАН (Изпълнителен продуцент, „КОСМОС”)
 
Сет Макфарлан е истински ренесансов герой, притежаващ талант във всички аспекти на развлекателната индустрия. Той е създател на едни от най-популярните съвременни телевизионни предавания и филми. Освен това е обогатил кариерата си с дейности в сферата на музиката, литературата и филантропията.
 
Макфарлан започнал кариерата си, изучавайки анимация и дизайн в Школата по дизайн на Род Айлънд. Талантът му скоро бил забелязан от изпълнителните директори на FOX, които му предложили да създаде пилотно предаване за мрежата. За шест месеца Макфарлан анимирал, написал сценарий, продуцирал, режисирал и озвучил главните действащи лица от мъжки пол в седемминутен клип, който поставил началото на „Семеен тип” (“Family Guy”). Премиерата на поредицата била излъчена, когато бил на 25 години и той се превърнал в най-младия шоурънър в телевизионната история.
 
Освен, че създава „Семеен тип”, Макфарлан е един от създателите и изпълнителен продуцент на „Американски татко”, където участва и в озвучаването. Освен това е изпълнителен продуцент на комедийното предаване на FOX, „Татковци” („Dads”). Макфарлън е изпълнителен продуцент на „Космос” – документална поредица от 13 епизода, продължение на емблематичния сериал на Карл Сейгън, разглеждащ космоса от научна перспектива. Премиерата му по FOX ще се излъчи през март, 2014 г.
 
През 2012 г. Макфарлан създаде дебютния си игрален филм, „Приятелю Тед” („Ted”), който стана най-печелившата комедия за възрастни в историята. В комедията играе Марк Уолбърг, а Макфарлан озвучава симпатичния плюшен мечок с неприличен език. Филмът спечели повече от 545 милиона долара от излъчванията си по света. Макфарлан също е участвал в писането на сценария и продуцирането. В момента се снима втора част, чиято премиера се очаква на 26-ти юни, 2015 г.
 
В същото време Макфарлън работи по постпродукцията на игралния екшън „Един милион начина да умреш в Дивия Запад” (“A Million Ways to Die in the West”). Филмът възражда традиционния уестърн, като го обединява с жанра на съвременната комедия. Премиерата му ще бъде на 30-ти май, 2014 г. Макфарлан е сценарист, продуцент и режисьор на филма. Освен това играе в него заедно със звездите Чарлийз Терон, Лиам Нийсън, Аманда Сейфрид и Нийл Патрик Харис. Филмът разказва за един страхлив фермер (Макфарлан), който търси помощ от съпругата на един бандит (Терон), за да си върне жената, която го е изоставила (Сейфрид).
 
През 2011 г. дебютният албум на Макфарлан „Музиката казва повече от думите” (“Music Is Better Than Words”) достигна първото място в класацията iTunes Jazz и получи две номинации за „Грами”, включително и за най-добър традиционен албум с поп вокали. Албумът е записан с оркестър, а Макфарлан пее едни от скритите съкровища в музиката на 40-те и 50-те години. Той включва дуети с артистите Нора Джоунс и Сара Барелис.
 
През 2013 г. Макфарлан беше водещ на 85-тите награди „Оскар”. В същата година, той беше номиниран за „Оскар” за най-добра филмова музика и оригиналната песен за  „Всеки има нужда от най-добър приятел” (“Everybody Needs a Best Friend”) от саундтрака на „Приятелю, Тед”. Макфарлан е единственият трикратен победител в дебати в комедийната продукция „Роуст” (“Roast”) на „Comedy Central”, номинирана за награда „Еми”, а през 2012 г. беше водещ на премиерата на 38-мия сезон на „На живо в събота вечер” (“Saturday Night Live”).
 
През 2009 г. Макфарлан основа благотворителна фондация и чрез нея финансира създаването на архивна колекция на Карл Сейгън и Ан Друян в Библиотеката на Конгреса на САЩ. Той продължава да бъде горещ почитател на научната комуникация, проучванията за рака и организациите с идеална цел „Chrysalis” и „Perry’s Place”. Макфарлан живее в Лос Анджелис.
 
МИЧЪЛ КАНОЛД (Изпълнителен продуцент, „КОСМОС”)
 
Президентът и изпълнителен продуцент на Cosmos Studios Мичъл Канолд има 30-годишен опит като висш изпълнителен кадър, основал и ръководил разнообразни медийни проекти за Sony Corporation, NBC News, CBS News, ABC Sports и The Walt Disney Company. Канолд е бил президент на Sony New Media и Sony New Technologies, основавайки целия интернет бизнес на Sony, Центъра за дизайн в САЩ и Sony Gateway - екип за маркетингово партньорство. Той създал партньорства между различни компании на Sony и National Geographic Society, Discovery Networks, General Motors, Microsoft и VISA. Канолд е основател на групите за онлайн игри на Sony, Центъра за локализация на развлекателния бизнес и проектите за продукция и разпространение на филми във формат IMAX 3D от Sony Classics.
 
Канолд е завършил Школата по филмово изкуство, журналистика и телевизия на Калифорнийския университет в Лос Анджелис и е станал най-младият продуцент на NBC News. В NBC той продуцира документална поредицата „Бяла преса” („White Papers”), наградена с “Еми” и „Дюпон” и отразява всички полети на Аполо до Луната, различни национални политически конвенции и изборни вечери. След това става главен продуцент в CBS News на „По пътя” (“On The Road”) и „Американски парад” (“American Parade”) с Чарлз Къралт, поредица с Бил Мойерс и сутрешните новини на CBS. Мичъл е изпълнителен продуцент на първите пет документални филма във формат IMAX 3D (1993 – 1996) за мрежата Global Museum, включително „През морето на времето” (“Across The Sea of Time”) и „Крила на смелостта” (“Wings of Courage”), както и на 20 независими игрални филма, един от които е „Мръсни танци” (“Dirty Dancing”).
 
Заедно с астронавта д-р Сали Райд, Мичъл е основател и изпълнителен директор на Space.com – първият уебсайт, посветен на космоса и науката. Той сключва сделки с цел да разнообрази дейността на компанията и купува „Space News” от „Gannet”, „Orion Telescopes” и „Starry Night” – най-популярната фирма за софтуер в сферата на астрономията. Наскоро фирмата му „Atlas Media Partners”, компания с дялово финансиране, сключи няколко успешни сделки, една от които доведе до закупуването на „Screenlife” – създател на „Scene-It”, най-продаваната настолна игра на „Viacom/Paramount,” и „Weather Central” на сър Евелин Ротшилд. Мичъл е член на управителния съвет на музея „Ийстман” („Кодак”) и на фондацията „Карл Сейгън”.
 
Канолд живее в Бедфорд Корнърс, Ню Йорк.
 
 
БРАНЪН БРАГА
(Изпълнителен продуцент/Режисьор на „КОСМОС”)
 
Номинираният за „Еми” Бранън Брага е изпълнителен продуцент и режисьор на новата поредица на FOX „Космос” – съвременен вариант на емблематичния телевизионен минисериал на Карл Сейгън от 80-те години. Освен това, Брага работи като сценарист, изпълнителен продуцент и създател на драматичния сериал „Сейлъм” („Salem”) – първата оригинална поредица на WGN America, чиято премиера се очаква през есента на 2014 г. Действието се развива в размирния 17-ти век в Масачузетс. Сериалът разкрива какво е предизвикало прословутия лов на вещици, разбулвайки вълнуващата, свръхестествена истина за този тъмен период от американската история.
 
Наскоро Брага работи като изпълнителен продуцент и сценарист на „Тера нова” („Terra Nova”) на FOX, заедно със Стивън Спилбърг. Преди това беше изпълнителен продуцент и сценарист на наградения драматичен сериал “24”. Брага е създател и изпълнителен продуцент на поредицата „Поглед в бъдещето” („Flash Forward”), както и сценарист и изпълнителен продуцент на научно-фантастичния сериал „Праг” („Threshold”). 
 
Брага е главният творчески ръководител на една от най-запомнящите се и популярни научно-фантастични продукции – той е сценарист и изпълнителен продуцент на повече от 300 епизода от сериала „Стар трек”. В продължение на общо 13 години, той работи върху „Стар трек: Следващото поколение” (“Star Trek: The Next Generation”), „Стар трек: Вояджър” (“Star Trek: Voyager”) и „Стар трек: Ентърпрайз” (“Star Trek: Enterprise”). Участва и в създаването на „Мисията невъзможна 2” (“Mission:  Impossible II”), „Стар трек: Космически поколения” (“Star Trek: Generations”) и „Стар трек: Първи контакт” (“Star Trek: First Contact”). През 1990 г. Брага получава престижната стипендия на Академията за телевизионни изкуства и наука, която води до ангажиментите му за „Стар Трек”. Завършил е Калифорнийския университет Санта Круз. Брага живее в Лос Анджелис.
 
* * * * * * *

Cosmos Studios

Карл Сейгън и хората, които са имали честта да работят с него, показаха, че светът е гладен за завладяващи развлекателни предавания, които отразяват задълбочаващите се познания на човечеството за космическата еволюция и мястото му в тази велика история.

С подкрепата на предприемача Джо Фърмейдж, Ан Друян основава Cosmos Studios през 2000 г. като наследник на Carl Sagan Productions – компанията, която продуцира оригиналната поредица „Космос”.

Cosmos Studios с централен офис в Итака, Ню Йорк, създава, продуцира и разпространява във всички медии развлекателни научно-популярни материали, които радват окото, мозъка, сърцето и душата. Най-важната цел на Cosmos Studios е да достигне до световната аудитория с посланието за духовното извисяване, породено от осмислянето на основната аксиома в науката – нашето единство с космоса.

Освен че разпространява оригиналната поредица „Космос” и продуцира съвременната, компанията Cosmos Studios е продуцирала три документални филма.

Друян остава изпълнителен директор на компанията, а Мичъл Канолд, изпълнителен продуцент на новата поредица, е неин президент.


ИЗБРАНО