Селекция от концерти и филми по БНТ по празниците

23 декември 2013 | 09:11 Дачев
Български и световни знаменитости в дните от 23 декември до 5 януари
 
Музикалният маратон стартира по БНТ1 с юбилейния концерт на любимата на няколко поколения група „Сигнал”, както и със съвместния концерт на Орлин Павлов, Хилда Казасян и Брас бенд.
24 и 26 декември са запазени за двете части на спектакъла „Болярите на танца” на фолклорния ансамбъл „Чинари”.
 
На Бъдни вечер ще се излъчат концертите на Елтън Джон и Роби Уилямс. Зрителите ще се насладят и на юбилейния спектакъл на Йорданка Христова „Влюбена в живота”. 
 
В деня на Рождество Христово меломаните ще видят Коледно музикално матине.
Симфоничният оркестър на БНР с диригент  Емил Табаков, детският радиохор  и перкусионистите от НМУ „Любомир Пипков” ще изпълнят класическите и много популярни произведения „Радост за света” (Хендел), „Коледна песен” (Адолф Адам), „Приспивна песен” (Шуберт), Детска симфония (Хайдн).
Концертът ще бъде излъчен пряко от 11:00 часа на 25 декември по БНТ2, БНТ Свят и програма "Христо Ботев" на БНР.
 
На 25 декември ще видим и традиционния концерт „Коледни звезди” с участието на Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Нели Рангелова, Васил Петров и др.
Програмата за деня включва още благотворителния концерт на Графа и Уницеф „Заедно за децата на България”, както и вълнуващата музика на Ерик Клептън.
 
Виртуозният Карлос Сантана ще зарадва зрителите на 27 декември.
 
От 19:00 часа на 29 декември БНТ1 ще излъчи на живо новогодишния концерт на Софийската филхармония, а часът  след полунощ е запазен за джаз сензацията Каро Емералд.
 
Красивият спектакъл на Нешка Робева „Кармен от Факултето” ще бъде показан на 30 януари от 18:30 часа.
 
* * * * * * *
 
За 15-ти пореден път БНТ и Столична община организират в новогодишната нощ празничния концерт-спектакъл „Сцена под звездите” на площад „Княз Александър І”, с който ще бъде посрещната  2014-та година. Празничното шоу ще започне на 31 декември  в 22.30 ч. и ще продължи до 01.50  часа на 1 януари. Ролята на домакини е поверена на  водещата от БНТ Боряна Каменова и актьора Любомир Ковачев.

Звезден блясък, ритъм и емоция на празника ще дадат ФОНДАЦИЯТА, дует РИТОН, Мария Илиева, Николина Чакърдъкова с Неврокопския ансамбъл, новите идоли на най-младото поколение - Дивна, ВенZи, Михаела Филева, Били Хлапето, Lexus, балет „Веда Джуниър”. Няма да липсват впечатляваща празнична заря, светлинни ефекти, перфектен звук, покриващ целия площад и още много изненади.
 
Навръх Нова година зрителите на БНТ1 ще видят още изпълненията на световноизвестния Теодосий Спасов и неповторимата Селин Дион.
 
На 1-ви януари ще бъдат излъчени концертите на Виенската филхармония и Дюран Дюран, а на 3-ти януари – новогодишният концерт на Софийската опера и спектакъл с участието на Силвия Кацарова и приятели.
 
* * * * * * *
 
За уюта в празничните дни ще допринесе и подбора от семейни филми - „Коледна приказка”, „Коледна размяна”, „Щастлива коледа”, „Семейна ваканция”, „Коледни недоразумения”. 
 
Зрителите на БНТ1 ще се насладят и на класиките „Джейн Еър”, „Панаир на Суетата”, „Големите надежди”, „Магьосникът от Оз”, „Лавина”. Ценителите на доброто кино ще имат удоволствието да гледат в първия ден от новата година лентата на Уди Алън „Ще срещнеш висок, тъмнокос непознат”.  
 
* * * * * * *
 
БНТ2 и БНТ Свят:
 
За Коледните празници и БНТ2 е подготвила разнообразна филмова програма. На 24 и 25 декември зрителите ще могат да гледат двете серии на отличения със „Златен глобус” телевизионен филм „Хайди”. На Бъдни вечер БНТ2 ще излъчи музикалната драма с Кевин Спейси „Отвъд морето”, а в коледната нощ - една комедия за цялото семейство - „Видях мама да целува Дядо Коледа”.
 
Още два стойностни филма намират място в празничната програма на телевизията - киношедьовърът „Амадеус” и „Къщата на духовете” с истинско актьорско съзвездие начело с Мерил Стрийп, Джереми Айрънс и Антонио Бандерас.
 
БНТ Свят припомня телевизионните постановки „Големанов” /23 декември/ и „Криворазбраната цивилизация” /25 декември/. Любимият български филм „Дами канят” ще бъде излъчен на 30 декември.
 


ИЗБРАНО