Георги Милков грабна наградата в африканското риалити

10 декември 2013 | 00:01 Дачев
32-годишната Диляна Попова остана трета, а финалният избор бе между 44-годишния Тошев и Милков

Победителят в първия сезон на "Африка: Звездите сигурно са полудели" е 40-годишният 
Георги Милков

Шоуто бе снимано от екип на "Паприка латино" на място 38 дни, от втората половина на август до края на септември, като финалистите се прибраха в България на 2 октомври. В телевизионен ефир излъчването започна на 15 септември.

* * * * * * *

В зала 2 на НДК в понеделник вечер, останалите 10 участници в надпреварата посочиха и мотивираха своя избор на фаворит. Ясновидката Николета при това успя да изкаже в ефир желанието си "за оставка на правителството на Орешарски". Явор Бахаров изрази специалните си благодарности към режисьора на шоуто Николай Мутафчиев (режисьор и на риалити шоуто "Сървайвър"), който преди дни на Никулден се е сдобил със син. В крайна сметка се оказа, че повечето от участниците предпочитат Георги Тошев за победител.

Преди окончателните резултати, 10-те участника изпълниха и песни, посветени на Африка - нови аранжименти на хитовете „Африка” и „Джугара, джагара”, в които се включи дори дъщерята на Милена Славова – Куин.
Теди Кацарова с нова авторска песен посвети свое изпълнение на малкия бушмен, наречен от Георги Тошев "Алекс". Бяха показани и най-емоционалните моменти от състезанието, както и видеоматериали с размисли на финалистите.

Водещите разиграха и последна игра, в която с въпроси към всеки участник показаха доколко всички се познават помежду си, например знаят ли за благотворителната кауза на DJ Бобо с Милена Славова. или кой от тях е посетил най-много страни в света.

Георги Милков посочи с шеговита реплика, че би искал да смени цвета на наградата си - червен джип. „Ще я карам, но трябва да я пребоядисам малко", каза той с усмивка.
Преди финала той изяви намерение да даде част от паричния еквивалент на наградата за обучението на малкия бушмен Алекс.

Първото интервю на победителя ще бъде в сутрешния блок "Тази сутрин" по bTV във вторник, 10 декември.

* * * * * * *

Победителят Георги Милков, с 42,55% общия телефонен вот на зрителите, е журналист от „24 часа" (специален кореспондент по чуждестранните въпроси) и редакционен директор на германското списание "Geo".

Милков е роден във Видин на 8 март 1973 г., където учи в Математическа гимназия. Висшето си образование получава в Софийския университет, където учи журналистика и се дипломира през 1997 г. Говори френски, английски, арабски и испански език.
 
Работата му за в. „24 часа” започва още през 1994 г. като репортер, а през 1997 г. е вече е дипломатически кореспондент на вестника и прекарва следващите 15 години, отразявайки отблизо работата на външните министри на България, докато пътува по целия свят. 
 
През 2000 г. Жоро е изпратен в Триполи като кореспондент по СПИН делото срещу българските медицински сестри до самия му край през 2007 г., като част от работата му по случая включва неофициални разговори със семейство Кадафи и други високопоставени членове на режима в Либия. Той взима първото интервю със сина на либийския ръководител Моамар Кадафи – Сейф Ал Ислам.
 
Милков става военен кореспондент в Афганистан (където е взет за заложник от талибани) и Ирак през 2001 и 2003 г., а впоследствие работи по различни аспекти от конфликта в Близкия Изток. През 2007-2008 г. той се посвещава на проблема в Корейския полуостров, а през 2009-2010 изследва конфликта в Западна Сахара. 

През 2008 година получава журналистическата награда „Черноризец Храбър" в категорията най-добър репортер, изнася и лекции в Дипломатическия институт към Министрество на външните работи. 
 
През последните две години Милков е автор в списание „GEO” с репортажи от Колумбия, Судан, Лаос и Шри Ланка, а от края на май 2013 година оглавява и българската редакция на списанието.


ИЗБРАНО