"Халапеньо", "серано", "хабанеро" - това не са имена на джипове, а на различни сортове люти чушки. Апетитът за люто е субективен, но без пикантно не бива, все пак сме балканци.
Казват, че лютото помага горенето на калориите, а Жак Пепен ще ни покаже как да направим домашна салса "пико ди гайо" или клюна на петела.
Домашното е новото черно, така че вадете тефтера и химикалката и записвайте. Освен това лютото консервира останалите съставки и салсата може да издържи няколко седмици в хладилника - още една причина да влезете в кухнята. Пуснете си „Ред Хот Чили Пепърс” и поиграйте с лютите чушки.
Има и рецепта за сладичко - та не му мислете, следвайте маестро в олекотената "Бърза кухня а ла Жак Пепен" през седмицата от 12.00, 18.00 и 22.30 ч.
* * * * * * *
Люто и слънчево над Полуострова
Люта чорба ще видим и при Валери Нешов, а също старинен начин за ловене на риба. Не ви го препоръчваме - вече е забранен, показваме го само за обща култура. Виж, пъстървата на Нешов си струва, макар че не е толкова лесна за правене като бракониерството. Домакинът му ще покаже и друг вид риболовен капан на име Каменица. От него ще научим също, че речните раци са показателни за чистотата на реките. Ако водата е замърсена - раци няма. Няма и чорба.
* * * * * * * *
Гурме срещу лакомия
Посланието да опазим природата се чете между редовете и при Тод Инглиш. Неговите гастрономични приключения в легендарния рибарски град Нантакет си заслужават, но ако хората безогледно бяха застроили и индустриализирали китния остров, сега щяхме да знаем за кулинарните традиции на Нантъкет само от "Моби Дик".
Местните обаче са озаптили инвеститорската лакомия в името на гурме удоволствието, затова днес можем да се насладим на "Кулинарните приключения на Тод Инглиш" от 10.30, 16.30 и 21.00 ч.