На Великден и в навечерието: „Каре от вери” и „Молитва” по TVT

1 май 2013 | 11:55 Дачев
Образователни филми за религиозен туризъм по TVT - в събота и неделя, 4 и 5 май 2013 г., от 14:00 ч. и от 21:00 ч.
Върху два изключително любопитни разказа ще насочи вниманието ни Телевизия Туризъм около Великденските празници. 
 
В навечерието му Любен Лачански ще ни покаже едно „Каре от вери”, в което Евангелието, Тората и Коранът говорят за свободата, като за свое най-голямо постижение. Става дума за София, един град, в който мултикултурното великолепие позволява съжителството на различията... Православие и католицизъм, юдейство и ислям – днес техните храмове в центъра на София образуват своеобразно „каре от вери” – триумф на свободното волеизлияние и верска толерантност.
 
Росица Ангелова пък на Великден ни отвежда към един от интересните религиозни обичаи с филма си „Молитва”.
Този път мястото е Асеновград, където за чудотворната икона на Пресвета Богородица в местната Рибна църква се носят легенди. Това е и едно от малкото места в България, където млади и стари са заедно в молитвите им пред образа на Светата Дева.
 
Двата филма - по Телевизия Туризъм (TVT), която ще покаже в специален клип и как изглежда голямата служба за най-светлия християнски празник в най-големия български храм – „Св. Александър Невски” в София.
 
* * * * * * *
 
Избрано от старите ленти:
Внимание, Богомолка” и „Таралежът” -  образователни филми за екотуризъм
През седмицата до 5 май 2013 г., всеки ден от 10:45, 16:45 и 21:45 ч.
 
На едно особено насекомо – богомолката, и на защитеният таралеж са посветени тези два филма от старите архиви на българската докуманталистика, които Телевизия Туризъм завърта в рубриката си „Избрано от старите ленти” през първата седмица на май 2013 г.
Филмите са предоставени за излъчване от Министерство на околната среда и водите.
 
Въпреки богобоязливото си име, оказва се, че богомолката е изключително жесток хищник, а бодливият таралеж, обратно, е плашлив - бодлите му са само за защита.
С изключително търпение са заснети тези филми в България, изградени върху стройни и стегнати разкази, които показват и изключително любопитни кадри.
 
* * * * *
 
Филм на месец май:
"От Беловидово до Златоград. Историята на едно Възраждане" (образователен филм за културно-историчеси туризъм) – всяка събота от 14:00 ч. и от 22:00 ч.
 
Безкрайният Космос. Земята, Юпитер, Сатурн, Нептун, Плутон... Слънчевата система. И отвъд нея. Към неизвестността на пространството в космическите сонди Вояджър 1 и 2 и днес пътува една българска песен. "Излел е Дельо хайдутин". Тя се е родила в най-южния град на България.
 
Филмът на месец май по Телевизия Туризъм „От Беловидово до Златоград” с автор Стоян Радулов води зрителя през етнографските, културни, исторически и религиозни аспекти във времето до Беловидово, когато се е родила тази песен, за да открие очарованието на съвременния Златоград с неговия уникален етнографски комплекс. Редуват се образи на стари къщи, оживели работилници, сладкодумни майстори и запазени занаяти. Звучат любопитни човешки истории, предавани от поколение на поколение, показани са най-добрите страни на вярата и българщината.
 
Ще разберете още за Белото камене, Кръстата гора, най-стария писмовен паметник и защо в тази част на Родопите човек се чувства намерен. Всичко това и още повече във филма „От Беловидово до Златоград” – всяка събота през май 2013 г.  по Телевизия Туризъм.
 


ИЗБРАНО