”Да сме живи, да сме здрави” със специални издания за Тодоровден и Благовещение

21 март 2013 | 17:27 Дачев
По случай двата празника - Тодоровден (23 март, събота) и Благовещение (25 март, понеделник), България ТВ ("BGTV") ще излъчи специални издания на фолклорното предаване "Да сме живи, да сме здрави"
 
Предаването се продуцира съвместно с Великотърновската митрополия, водещ е Мариана Атанасова.

* * * * * * *
 
На 23 март 2013 г. от 14:30 ч. - издание за Тодоровден
Този църковен празник се празнува в съботния ден  от първата седмица на Великия пост. На този ден, както и на 17 февруари, Църквата възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон. Почитта към св. Теодор е засвидетелствана още в ранните векове. 
 
На Тодоровден празнуват хората с имена Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, Юлиян, Юлияна. 
 
На 25 март 2013 г. от 12:55 ч. - издание за Благовещение
Това e празник за всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат - православие, католицизъм или протестантство - и е едно от най-големите тайнства в християнството. 
Празникът е утвърден от Православната църква през VII век.
 
В България празникът се свързва по-често с идването на пролетта и затова на този ден задължително трябва да се яде „нещо зелено“ (коприва, спанак, лапад и др.) Също така е традиция на този ден на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник- риба с ориз. Задължително се пече пита, която - намазана с мед - се раздава на съседи и близки.
 
Според народните вярвания, на този „благ ден“ по-леко и бързо зарастват всички рани, затова най-често тогава се дупчат ушите на малките момиченца. 
 
Благовещение се празнува на 25 март. Празникът се пада винаги през Великия пост и на него се разрешава риба.
На празника празнуват всички с името Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и други.
 


ИЗБРАНО