Филм на ВВС за президента Обама по БНТ

10 януари 2013 | 12:12 Дачев
БНТ1 ще излъчи документалната линия в две части „Виж БиБиСи" – "Америка на Обама" ("Obama's America", Великобритания 2010)
Първата - под името "Цената на свободата" ("The Price of Freedom") - националната телевизия ще покаже на 12 януари от 17.55 ч., а втората - под името „Краят на мечтата” ("The End of the Dream?") - на 19 януари.

След "Бъдещето на Америка: Една история", която очертава президентските избори през 2008 г., БиБиСи създава през 2010 г. нов документален филм "Америка на Обама" с обзор на първата година от мандата на Barack Obama в Овалния кабинет.
Презентатор във филма и сценарист е Simon Schama, продуцент и режисьор - Ashley Gething.

* * * * * * *

В Деня на встъпване в длъжност, новият президент отчита "сгъстените облаци и яростните бури", които заплашват нацията и недвусмислено декларира: "Ние сме в средата на кризата". В продължение на година, докато Обама се бори с редуващите се военни предизвикателства на световната сцена и нестабилната икономика у дома, историкът Саймън Шама преглежда американската история, за да разбере, къде е заложен рискът и какво може да се спаси в бъдещето. Вдъхновен от подчертания интерес към историята на самия Обама, филмът вмъква съществуващите политически дебати в обширен анализ на повтарящи се теми в историята на Америка, включвайки гласове от миналото на нацията, които могат да насочат настоящото управление в мисия за създаване на по-добро бъдеще.
 
Премиерата на филма по БиБиСи-2 регистрира средностатистическа аудитория от 1.4 млн.зрители. Популярен сред интелекуалците, "Америка на Обама" привлича пропорционално повече от тази ключова аудитория в сравнение с радиослушателите на записа и прайм-тайм процентите.

* * * * * * *

Първата част разследва ролята на Америка в света, а втората - нейното шизофренно отношение към моралността на парите, паралелно с унищожаването на Двете кули, белязали Американския век. Дали опитът с войната в Ирак и Афганистан подкопава имиджа на Америка като стража на мира в света? Дали мястото на Америка като световен дом на икономиката ще се запази в настоящата криза? Или сме свидетели на предсмъртните мъки на Американската ера с края на нейната военна и икономическа мощ. Ако е така, какво следва?

„Америка на Обама” - в две поредни съботи, на 12 и 19 януари по БНТ1.
 


ИЗБРАНО