”Булсатком” спря програмите на bTV

2 януари 2013 | 16:40 Дачев
“Булсатком“ преустанови излъчването на програмите на bТV Media Group. Компанията, която спира от днес сигнала заради изтекъл договор, ще компенсира абонатите си с отчисления от месечните такси

Това съобщават от "Булсатком", цитирани от БТА.
Излъчването е прекратено на 2 януари в 02:30 ч.

Въпреки усилията на сателитния оператор да постигне нова договореност с приемливи за абонатите си условия, до споразумение към момента не се е стигнало, пише в съобщението. От компанията информират, че сигналът ще бъде възстановен при достигане на справедливо решение за всяка страна, включително и за многобройните абонати.

Компанията ще компенсира своите клиенти за причиненото неудобство със отчисление от месечната такса за всеки абонат за времето от прекъсването на сигнала до момента на неговото възстановяване. Операторът ще оказва и съдействие за настройка на телевизионните приемници на клиентите си за приемане на ефирен сигнал.

Спирането на програмите не зависи от волята на "Булсатком", тъй като договорът с bТV е бил едностранно преустановен още преди неговото изтичане, а за времето между Коледните и Новогодишните празници до ново споразумение не се е стигнало, допълват от компанията.

* * * * * * *

В насрещно съобщение от пресофиса на bTV се казва:

"Към момента няма благоприятен развой в търговските взаимоотношения между bTV Media Group и Булсатком и договор за настоящата 2013 година не е подписан. Поради това абонатите на кабелния оператор не получават сигнал от седемте канала на медията.
 
Булсатком не предприема ефективни действия за добросъвестно договаряне с bTV Media Group. Доставчикът продължава да налага безпрецедентна ценова дискриминация на bTV, въпреки че цената на каналите bTV е изцяло съобразена с пазарните условия и себестойността на програмното съдържание.

Като злоупотребява с пазарната си мощ и над 35% пазарен дял, Булсатком изнудва медията с непазарни цени, а в същото време предлага по-добри условия на други български канали с многократно по-нисък аудиторен дял.  

Общата пакетна цена на седемте канала на bTV Media Group реално не е променена спрямо миналата година и е значително по-ниска от цената, която Булсатком плаща за единичен български канал с многократно по-слаба гледаемост в сравнение с всеки от каналите на bTV.  
  
Булсатком отказва конструктивни преговори и диалог с медията и продължава да не заплаща дължимите значителни суми на bTV Media Group. Същевременно са ощетени и абонатите на оператора, предплатили пакетите, съдържащи каналите на bTV, тъй като  Булсатком не им осигурява достъп до тях.
 
Също толкова негативен е ефектът върху зрителите и от некоректното отчитане на реалния брой абонати от страна на Булсатком към bTV. Операторът събира в най-кратки срокове такси от всички свои абонати, и не само че не плаща на медията в договорените срокове, но и декларира по-малък от реалния брой зрители. Така ощетява възможностите на телевизията за инвестиции в ново и качествено съдържание, а оттам – и самите зрители, които плащат именно за съдържанието, а не за преносната мрежа. Независимо проучване на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) потвърждава системната некоректна практика на кабелния оператор, а калкулация на медията сочи, че загубите за последната година се равняват като стойност на продукционния бюджет на най-малко два нови български сериала.

С това Булсатком ограничават развитието както на българската култура, така и на творческия потенциал на нацията в областта на филмопроизводството."


ИЗБРАНО