TVT - Коледни акценти

21 декември 2012 | 18:20 Дачев
Български изкушения: "Суджук" (образователен филм за кулинарен туризъм) – събота, 29 декември 2012 г., от 14:00 и от 21:00 ч.
 
Вкусен, по-вкусен, най-вкусен, горнооряховски суджук... Такава е славата на този уникален български колбас, вече защитен и от Европейския съюз като продукт с традиционно специфичен характер.

Още османлията Рустем паша го е харесал, та султана издал и ферман по повода. Заради него е възникнал международен панаир, Горна Оряховица е станал град, а българинът прославил своята самобитна кулинарна фантазия. На него е посветен и новият документален филм от поредицата за кулинарен туризъм с адтор Еди Василева.

Лентата за традиционния суджук е от поредицата „Български изкушения” – само седмица след друга част от поредицата, посветена на луканката. 

* * * * * * *
 
Бъдни вечер (образователен филм за семеен туризъм и обичаи) – на 24 декември 2012 г., понеделник, от 08:00, 15:00 и 20:00 ч., както и на 25 декември, вторник, от 12:00 и от 22:00 ч.
 
На един от най-хубавите семейни празници е посветен филмът на Телевизия Туризъм „Бъдни вечер”.
Стане ли дума за Бъдни вечер, значи ще е дълъг разказ, идващ от стари времена. Но традицията е жива и авторът Симеон Мильов показва как тя е запазена в село Копаница.

Камерата гостува на едно българско семейство, което пресъздава истинския дух на Бъдни вечер – от подготовката в ранни зори, до заклинанията на следващия ден. Филмът показва богатството на местната традиция, свързана с Бъдни вечер и Рождество Христово. Ще се уверите, че приготвянето на бъднивечерските гозби е особено мераклийско занимание.

Разнообразието на обичаи, поверия и песни на много места е забравено, но сега ще го видите в автентичен вид. Струва си това завръщане към корените като заклинание за бъдеще. И какво по-хубаво в празничната вечер!

* * * * * * *

"Чифлик" (образователен филм за селски туризъм) – на 6 януари 2013 г., неделя на Богоявление, от 14:00 и от 21:00 ч.
 
Село Чифлик е едно от самобитните села в Троянския Балкан. Едно време било част от съседното Бели Осъм. Днес и двете са на едоименната река.  Чифлик  лъкатуши заедно с реката, от която сякаш черпи сили. Проправя си път сред диплите на Стара планина. Всяка година през юни в село Чифлик се провеждат Каблешковите тържества. На Каблешков тук има паметник. Намира се срещу ханът, където отседнали въстанниците, и където били затворени след залавянето им. Но това не е единсвената история, която ще разберете от филма на ТВТ за това село. 
 
Има още най-малко три причини да го посетите... Когато дишате в Чифлик, рано сутрин, все още ви поразява чистия планински въздух. Когато по залез гледате нагоре към Козя стена, като че ли цялото ви същество се изправя на пръсти, а душата се покланя. И никак не е чудно, че който е дошъл веднъж в Чифлик, идва отново и отново.

* * * * * * *
 
ФИЛМ НА МЕСЕЦ ЯНУАРИ ПО TVT
"Духът на Сурва" (образователен филм за селски туризъм и обичаи) - всяка събота (5, 12, 19 и 26) през месец януари 2013 г. от 16:00 и от 22:00 ч., 
 
На истинското празнуване на един от най-големите зимни празници ще ни напарави свидетели този своеобразен филм на Телевизия Туризъм от поредицата за селски туризъм и обичаи.

„Духът на Сурва” бе селектиран през месец ноември 2012 г. в Международния фестивал на етнографския и антропологичен филм, който се състоя в София.  Както показва и заглавието филмът се опитва да улови атмосферата и движещата сила на най-големия празник в Пернишко, когато тъпаните задумкват, звънците зазвъняват, маските се раздвижват, а човеците зад маските гледат на света другояче...

Според автора на лентата Смиеон Мильов – популярен етнограф и историк, дългогодишен директор на историческия музей в Перник, гледайки тази лента, на зрителите им „става топло, хубаво”... А хората, които гонят злите сили във всяко Пернишко, Радомирско или Брезнишко село, ни карат да се почувстваме някак други – различни и много, много човеци... Сурва е истниският пазник за хората от тоя край... Но ще успее ли екипът да улови автентичния му дух, да разбере откъде идва, как набира сили и защо понякога някои хора го предпочитат пред празници като Коледа и Нова година...
 


ИЗБРАНО