Светлана Василева напуска Нова, Дидие Щосел става директор

14 август 2012 | 10:43 Дачев
„Нова Броудкастинг Груп” обявяи тази сутрин назначаването на французина Дидие Щосел за Главен изпълнителен директор. Решението влиза в сила от днес, 14 август 2012.

Светлана Василева напуска групата, за да поеме нови професионални предизвикателства - съобщават от пресофиса на медийната структура. За смяната все още обаче няма обявени мотиви.

* * * * * * *

Дидие Щосел (Didier Stoessel) е заместник-председател на борда на директорите на Нова ТВ от 2009 г. Бил е Председател на борда на директорите на „Болкан Медия Груп” в периода между 2007 г. и 2009 г.

Дидие притежава магистърска степен от INSEAD и е специализирал „Управление на институциите в ЕС” в университета ENA в Париж. Преди пристигането си в България през 2005 г. е заемал различни позиции в организации в Лондон, включително позицията Главен изпълнителен директор на банка "HSBC Инвестиционно Банкиране".

Андерс Нилсън, Изпълнителен вицепрезидент на централноевропейското разпръсквателно направление в „Модърн Таймс Груп” – „MTG АB” и Председател на борда на директорите на Нова ТВ, заяви -
„Бих искал да приветствам Дидие на новата му позиция в Нова ТВ. Той демонстрира сериозни лидерски и мениджърски умения през последните 6 години в MTG. Назначаването му ясно потвърждава твърдия ангажимент на МТG да продължи развитието на медийната си група в България и аз ще се радвам да работя с него в бъдеще.

Бих искал също да благодаря на Светлана Василева за нейната работа и резултатите, които постигна през последните 2 години, и да й пожелая успех в бъдещите й начинания”.

* * * * * * *

Светлана Василева пое ръководството на Нова ТВ през октомври 2010 г., в сила от 1 януари 2011 г.

Смяна по върховете ще има и в самата MTG, напомня 24 часа. Ханс-Холгер Албрехт, президент и изпълнителен директор на медийната компания, я напуска, за да оглави международната телекомуникационна група "Миликом интернешънъл селюлар". Той се прочу у нас и като голям фен на футбола. Няколко години поред организираше благотворителни мачове, в които сам участваше заедно с премиера Бойко Борисов.

Сега на неговото място е избран Йорген Мадсен, който ще заеме поста от 15 септември, съобщи MTG преди дни.

* * * * * * *

Според източници от Нова телевизия, цитирани от изданието, Дидие Щосел е зад връщането на Big Brother в програмата на медията, в противоречие със Светлана Василева.
Щосел остана в управата на Нова тв като съсобственик на каналите "Диема". Той беше представител на английската медийна компания Apace Media Group, която преди години купи компанията "Диема вижън" с четирите канала "Диема", "Диема 2", "Диема фемили" и музикалния ММ. През 2007 г. Apace Group прави джойнт венчър с MTG и така шведите влизат в България. Година по-късно те купуват Нова тв, като Щосел остана с миноритарен дял, но така влезе и в борда на директорите на "Нова броудкастинг груп".

Французинът говори български език добре и има съпруга - българка.



ИЗБРАНО